Scenario 4 De ramp

Alles mislukt, Cyprus gaat failliet, verlaat de eurozone en is het nieuwe Argentinië.

Er zijn zoveel onzekerheden dat Rusland de boot afhoudt. Als Cyprus er dan niet in slaagt om de volledige 5,8 miljard in eigen land bij elkaar te schrapen, moet het op zoek naar een andere redder. Misschien kan het aankloppen bij China, maar Cyprus heeft China waarschijnlijk even weinig te bieden als Rusland. Als niemand inspringt, gaat Cyprus onherroepelijk failliet. Europa en het IMF zullen dan de 10 miljard euro ook niet verstrekken, en het is ondenkbaar dat zij capituleren en alsnog de volledige 17 miljard euro betalen. Voor bondskanselier Merkel van Duitsland, waar dit jaar verkiezingen zijn, zou dat een afgang betekenen. Het zou bovendien de onderhandelingspositie van Europa bij volgende reddingsoperaties ondermijnen.

De kettingreactie die volgt als er geen redder is ziet er zo uit: de banken gaan failliet, de staat krijgt het geld dat zij aan de banken heeft geleend niet meer terug, en gaat eveneens failliet. Cyprus verlaat de euro en voert het pond opnieuw in, tegen een sterk gedevalueerde waarde. Alle Cyprioten zien dan hun geld verdampen.

Het zou voor het eerst zijn dat Europa een lidstaat in de afgrond laat vallen. Dat druist rechtstreeks in tegen de grondgedachte van de Europese Unie. Dit kan op twee manieren uitwerken: aan de ene kant kunnen andere probleemlanden zo bang worden dat zij als de bliksem hun begroting op orde gaan maken. Dan heeft Duitsland precies bereikt wat het wil. Maar de prijs kan heel hoog zijn: diezelfde probleemlanden zouden er ook voor kunnen kiezen om de eenheidsgedachte overboord te gooien en de unie uit elkaar te laten vallen.