Rutte en Erdogan twisten over Yunus: ‘dit in toekomst voorkomen’

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn echtgenote Emine vertrekken bij Paleis Huis ten Bosch na een ontmoeting met koningin Beatrix.
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn echtgenote Emine vertrekken bij Paleis Huis ten Bosch na een ontmoeting met koningin Beatrix. Foto ANP / Robin Utrecht

Premier Mark Rutte en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan zijn het oneens over de kwestie rond het pleegkind Yunus. Dat bleek vandaag op een persconferentie na een gesprek tussen beide bewindslieden.

Erdogan wil dat het Turkse ministerie van Familiezaken en het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie in overleg treden ‘om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen’. De Turkse premier noemde de familie ‘heilig’ en het onderbrengen van kinderen bij lesbische pleegouders druist in tegen de Turkse normen en waarden, zei hij.

Verder zei Erdogan te hopen dat de rechter bepaalt dat de 9-jarige Yunus moet worden teruggeplaatst bij zijn biologische ouders, net als zijn twee broers.

Rutte: pleegzorg is verantwoordelijkheid van Nederland

Rutte zei niets in het voorstel van Erdogan te zien. De pleegzorg is een ‘verantwoordelijkheid van Nederland en van Nederland alleen’. Verder wees Rutte erop dat de rechter heeft besloten dat Yunus bij zijn lesbische pleegmoeders blijft. “Dat is de situatie zoals die is”, zei Rutte na afloop van het gesprek met Erdogan, dat plaatsvond in het Catshuis in Den Haag.

Wel vindt de premier dat er in Nederland meer pleegouders moeten zijn met een islamitische achtergrond. Maar zolang dat niet het geval is, staat het belang van het kind voorop en speelt religie of seksuele geaardheid geen rol, aldus Rutte.

‘Dit zien we niet vaak in diplomatieke verkeer’

Diplomatiek redacteur van NRC, Mark Kranenburg, was bij de persconferentie:

“Het is opmerkelijk dat Rutte en Erdogan zo openlijk botsten. Erdogan maakte duidelijk dat dit niet nog eens moest gebeuren. Maar Rutte liet het daar niet bij zitten en benadrukte dat dit een Nederlandse aangelegenheid is. Het verschil in mening werd openlijk tentoongespreid. Dat zien we niet vaak in het diplomatieke verkeer. Wat we hier zagen waren twee premiers die allebei hun eigen achterban aan het bedienen waren.”

Auto Erdogan bekogeld

Toen Erdogan binnenreed op het Haagse Binnenhof gooiden betogers iets naar de auto, meldt de NOS. Drie tot vier mensen zouden zijn aangehouden.