Russisch reddingsplan voor Cyprus onder druk door ultimatum ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft Cyprus een ultimatum gesteld. Als Cyprus niet uiterlijk maandag instemt met een reddingsplan dat de goedkeuring heeft van Europese Unie (EU) en Internationaal Monetair Fonds (IMF), trekt de ECB haar liquiditeitssteun in.

Met dit ultimatum zet de ECB de onderhandelingen tussen Rusland en Cyprus, die vandaag in Moskou werden voortgezet, onder zware druk. De ECB maakt duidelijk dat een ‘plan B’, waarbij Rusland het Cypriotische aandeel van 5,8 miljard euro (deels) voor zijn rekening neemt en de eurozone de resterende 10 miljard euro, mogelijk onaanvaardbaar is.

De Cypriotische regering liet gisteren weten dat de banken in elk geval tot en met maandag dicht zullen blijven uit vrees voor een bankrun. De regering werkt aan een alternatief voor de omstreden heffing op spaargelden. In het oorspronkelijke plan, dat zaterdagochtend in Brussel werd afgesproken, moesten spaarders tot 100.000 euro een heffing van 6,75 procent betalen. Grote spaarders moesten 9,9 procent afdragen. Het Cypriotisch parlement stemde eerder deze week dit plan weg.

Ook als Rusland volledig in zou staan voor de benodigde noodhulp van 17 miljard euro en EU en IMF geen rol meer spelen, kan de ECB haar steun aan Cyprus intrekken. In dat geval gaan de Cypriotische banken failliet, tenzij Rusland de rol van de ECB overneemt.

De Cypriotische minister van Financiën Sarris onderhandelt hierover met zijn Russische ambtgenoot Siloeanov. Minister Sarris zei vanmorgen dat Cyprus van Rusland verwacht dat het een eerdere lening van 2,5 miljard verlengt, bijdraagt aan een herkapitalisatie van de banken en gaat investeren in de energiesector van Cyprus. In ruil voor financiële steun vraagt Rusland exploitatielicenties voor de Cypriotische gasvoorraden. De Russische premier Medvedev hekelde gisteren het besluit om grote spaarders mee te laten betalen. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei vanochtend in het Europees Parlement dat er wordt gezocht „naar manieren om het Cyprus-pakket eerlijker te maken.”

In het nieuws: pagina 4-7

Opinie: pagina 18-19