Ronkend en teder

popBlack Rebel Motorcycle Club. Specter At The Feast ****

Het trio Black Rebel Motorcycle Club uit Los Angeles is sinds 1998 op bijna terloopse manier uitgegroeid tot een gevestigde naam met wereldwijde aanhang. De groep leek na een veelbelovende start eenzelfde lot te treffen als The Strokes, de New Yorkse band die nooit meer het niveau van zijn debuut zou halen. Maar BRMC overleefde wel. Op de nieuwe cd Specter At The Feast horen we hun bekendste stijl: liedjes die op verfijnde manier het midden vinden tussen hard en zachtaardig. Hoe ‘hard’ en rockend BRMC soms ook klinkt, zoals in Hate The Taste, altijd zit er een tedere laag in hun nummers, door de milde stem van zanger Peter Hayes en door de manier waarop gitaren psychedelisch ronken maar zich vervolgens zoemend terugtrekken.

Op de cd staat hun versie van Let The Day Begin, een liedje van de Amerikaanse band The Call. Zanger van The Call was Michael Been, vader van BRMC-bassist Robert Been en de producer, geluidsman en mentor van zijn zoons band. Hij overleed in 2010. Het levenlustige Let The Day Begin is een waardig eerbetoon.

Black Rebel Motorcycle Club treedt op: 22/3 Paradiso, Amsterdam

    • Hester Carvalho