recensies

Fantasy

Jack the Giant Slayer

Regie: Bryan Singer. Met: Nicholas Hoult, Eleanor Tomlinson, Ewan McGregor. In: 80 bioscopen. **

Ze zijn groot en dom. Ze laten harde boeren en winden, spelen met snot. Gebitsverzorging en tafelmanieren zijn ondermaats. Waarom flopte Jack the Giant Slayer elders, en is het afschuwelijke Hansel & Gretel: Witch Hunters wel een succes? Bij die sprookjesfilms zijn de schroefjes en boutjes van een lopendebandproduct uit Hollywood al net zo zichtbaar als in deze creatie van Bryan Singer (X-Men). Want wat hebben we, naast vieze reuzen? Jack, een boerenzoon met grote dromen. Isabelle, een rebelse prinses. Brahmwell, een ruwe koning met blanke pit. Roderick, zijn listige adviseur met nasaal Oxfordaccent. (Gespeeld door: a) Alan Rickman b) Christoph Waltz c) Stanley Tucci d) Rowan Atkinson? Maakt het uit, de intellectueel moet hoe dan ook dood.) Voorts digitaal toverwerk, hoogromantisch landschapsdesign, avonturen in de trollengrot, een belegering in Lord of the Rings-stijl. Niets ontbreekt, waarom zit je dan toch te gapen? Vlak acteren door vlakke helden vermoedelijk. En is Hollywood nu weer even klaar met sprookjes?

Animatie

Het mannetje van de maan

Regie: Stephan Schessl. In: 10 bioscopen. ****

Een oorlogszuchtige president, een uitvinder, een groepje kinderen en een meisje met een hondje dat Laika heet naar het eerste ruimtehondje; ze beleven allemaal kleine en grote avonturen met het mannetje van de maan in even zo vele tekenstijlen. Soms is er alleen maar een simpele lijn voor nodig om een vis te laten opspringen uit het water. Op andere momenten lijken de kinetische kunstwerken van Jean Tinguely model te hebben gestaan voor het atelier van de uitvinder die de raket bouwt.

    • Dirk Limburg
    • Coen van Zwol