Prominenten screenen kandidaten FNV-top

Politieke prominenten als oud-premier Wim Kok, voormalig FNV-voorzitter Lodewijk de Waal of oud-minister Ella Vogelaar moeten voorkomen dat het ledenreferendum voor een nieuwe FNV-voorzitter ontaardt in een nieuwe leiderschapscrisis. Zij krijgen de bevoegdheid om sollicitanten voor het voorzitterschap te screenen. Dat moet leiden tot een beperkte kandidatenlijst waaruit in mei 1,2 miljoen FNV-leden kiezen. Opmerkelijk is dat de toetsingscommissie uit drie PvdA’ers bestaat nu de vrees voor SP-inmenging binnen de FNV opspeelt.

De screening is bedoeld om te voorkomen dat politieke gelukszoekers aan de verkiezing meedoen en met slimme campagnes ook nog kunnen winnen. Kandidaten moeten op sollicitatie bij de commissie en voldoen aan het profiel van de persoon die „de FNV naar binnen en naar buiten het het best kan vertegenwoordigen en leiden”, zo schrijft Heerts in interne correspondentie.

De 17 FNV-bondsvoorzitters mogen ook andere kandidaten voor de selectiecommissie aandragen, mits die maar de maatschappelijke status hebben van de namen op Heerts’ lijstje.

Ook de bestuurlijke top die in mei rond de nieuwe voorzitter aantreedt, gaat door een strenge screeningmolen. In sollicitatieprocedures moeten ze, afhankelijk van de zwaarte van hun functie, aantonen dat ze niet met justitie in aanraking zijn geweest, bereid zijn om andere politieke functies op te zeggen en voldoende kwaliteit in huis te hebben om mee te draaien in de FNV-top.

Binnen de FNV speelde onlangs een aantal pijnlijke integriteitskwesties. Zo moest begin dit jaar de net benoemde voorzitter van FNV Bouw het veld ruimen nadat was gebleken dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep. Bij de pensioencrisis was er onder bestuurders sprake van een sfeer van intimidatie.

Agenda van de polderaars:pagina 27

    • Ariane Kleijwegt
    • Jos Verlaan