Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Peter Terrin stapt over naar uitgeverij De Bezige Bij

Peter Terrin (links). (Foto ANP)

De jongste winnaar van de AKO Literatuurprijs, de Vlaming Peter Terrin, verruilt uitgeverij De Arbeiderspers voor De Bezige Bij. De Arbeiderspers is verbaasd, maar Terrin zegt dat hij zijn verhuizing twee maanden geleden al aankondigde. 

“Graag bericht ik u dat Peter Terrin overstapt naar Uitgeverij De Bezige Bij. Zijn nieuwe roman Monte Carlo zal in het voorjaar van 2014 verschijnen. Terrin publiceerde tot dusverre bij De Arbeiderspers. Het is de bedoeling dat De Bezige Bij ook zijn bestaande titels overneemt en opnieuw uitbrengt.”

Aldus een vandaag verstuurd persbericht van Henk Pröpper, de directeur/uitgever van De Bezige Bij.

Ook voor De Arbeiderspers is dit overigens nieuws. Men wist dat de kans bestond dat Terrin een volgende roman wellicht bij een andere uitgeverij wilde uitgeven, maar niet dat de kogel inmiddels al door de kerk was.

Redacteur Peter Nijssen noemt Terrins overstap aan de telefoon ‘voorbarig nieuws’, al geeft hij toe er bij Terrin ‘in de luwte tussen twee romans’ wat ontevredenheid was over zijn samenwerking met De Arbeiderspers.

Dit verbaast Terrin dan weer:

“Ik heb twee maanden geleden mijn vertrek bij De Arbeiderspers aangekondigd. Ik kijk met grote dank en genegenheid terug op mijn samenwerking met hoofdredacteur Peter Nijssen, maar ben van mening dat mijn werk nu in de beste handen is bij De Bezige Bij. Inhoudelijk wil ik daar op dit moment niet op ingaan. Begin vorig jaar, bij de verschijning van Post mortem, wist ik dat het tijd was om over te stappen. Ik schrijf nu een roman tegen de achtergrond van de Formule 1. In de Formule 1 is het net als in de literatuur: je hebt vier of vijf topteams, Red Bull, McLaren, enzovoorts, maar de coureurs uit die teams dromen er allemaal van om ooit voor het echte topteam uit te komen: Ferrari. Die droom komt nu in vervulling. Geen steigerend paardje maar een bezig bijtje.”

Peter Terrin schreef twee verhalenbundels en vijf romans. Zijn meest recente roman Post Mortem werd het afgelopen jaar bekroond met de AKO Literatuurprijs en staat dit jaar op de shortlist van de Gouden Boekenuil. Zijn vorige roman, De bewaker, werd genomineerd voor de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs (longlist), de Libris Literatuurprijs (shortlist) en was de winnaar van de European Union Prize For Literature 2010. Zijn werk wordt vertaald in onder meer het Engels, Frans, Italiaans en Hebreeuws.

De Bezige Bij ‘verwelkomt een fascinerend auteur met grote mogelijkheden en ‘is trots zijn oeuvre verder te mogen ondersteunen en begeleiden’.