Opgehipt klassiek van The Piano Guys scoort

Carrières die gemaakt worden op YouTube: je ziet het steeds vaker. De Oekraïense pianiste Valentina Lisitsa werd wereldberoemd door internetposts, die tientallen miljoenen hits scoorden. En nu zijn er The Piano Guys, een Amerikaans piano/cello duo, dat op YouTube in ruim een jaar tijd meer dan 218 miljoen kijkers bereikte. Aanstaande zaterdag zijn ze te gast in Nederland.

‘New Age Classical’, zo noemt pianist Jon Schmidt (1966) de stijl van het duo, dat „een nieuwe draai wil geven aan klassieke muziek”. Overbekende klassieke tunes – de eerste maten van een cellosuite van Bach, de openingsakkoorden van een Rachmaninoff-prelude – worden voorzien van een beat en herhaald in minimalistische patronen.

De flitsende videoclips tonen stralende gezichten tegen het decor van watervallen, zonovergoten stranden en mistige berglandschappen. De missie van The Piano Guys? „De hoop in de mensheid te herstellen.”

Van de klassieke muziek die hen als uitgangspunt dient laten Jon Schmidt en cellist Steven Sharp Nelson (1977) weinig heel. Alles wat deze interessant maakt – langere spanningsbogen, motivische ontwikkeling, ritmische verfijning – poetsen zij zorgvuldig weg. En toch beogen zij „rolmodellen voor klassieke muziekliefhebbers” te zijn.

Het immense succes van The Piano Guys is een fenomeen op zichzelf. Het vaak nogal ingeslapen klassieke muziekleven heeft behoefte aan nieuwe impulsen. Maar of je dit met ‘Rockmaninoff’ en andere hippe mashups bereikt? Misschien is het juist de complexiteit van klassieke muziek waarvoor je mensen moet interesseren en ligt de uitdaging in klassieke muziek zelf, in plaats van in klassieke edelkitsch.

Bas van Bommel

    • Bas van Bommel