Online vriendjes vinden voor kids met een stoornis

Viendjes maken //

Mijnkameraadje.nl zoekt speelmaatjes in de buurt De site is vooral voor kinderen met aandoeningen als autisme of ADHD

Children play at the Pagewood Child Care Center in Sydney's southern suburbs Tuesday, December 17, 2002. Pagewood is one of the child care centers owned by Peppercorn Management. Child-care centers were among Australia's best-performing initial public share sales this year on rising demand for day care in a nation where more than half of all families have two working parents and a child under 15. Peppercorn Management Group Ltd.'s shares almost tripled since their debut. Photographer: Gillianne Tedder/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Ouders kunnen online op zoek gaan naar een vriendje of vriendinnetje voor hun kind. Dat gaat via de site mijnkameraadje.nl, waar de openingstekst luidt: ‘vind een echte vriend voor uw kind!’ De site is vooral bedoeld voor kinderen die vanwege een stoornis, zoals autisme of ADHD, moeilijk contact leggen. Ook kinderen die verlegen zijn of gepest worden kunnen er terecht, vertelt oprichter van de site Hans Konijn, zelfstandig ambulant gezinsbegeleider.

Dagelijks spreekt Konijn kinderen die niemand hebben om mee te spelen. „Terwijl het juist heel goed zou zijn.” Vriendschap geeft veel plezier, zegt hij. „Het hebben van vrienden is een deel van je identiteit; iemand ziet je staan, je voelt je geliefd en dat is goed voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde.” En het is voor kinderen met een stoornis erg belangrijk om bepaalde vaardigheden verder te ontwikkelen: samen spelen, rekening houden met iemand, afspraken maken, tegen je verlies kunnen, somt Konijn op. „En voor sommige kinderen is het zelfs al heel nuttig om iemand eens aan te kijken en dag te zeggen.”

Het is niet de bedoeling dat kinderen zelf op de site surfen. Dat moeten de ouders doen. Dat is uit veiligheidsoverweging „en om samenwerking tussen ouders te generen”. De volwassenen zetten naast naam en foto van hun kind ook iets over hobby’s en interesses online. Automatisch worden profielen aan elkaar gelinkt die dicht bij elkaar wonen én dezelfde interesses hebben. Ouders kunnen ook zelf zoeken. Er zijn inmiddels ruim 50 kinderen aangemeld.

    • Juliette Vasterman