'Of ik competent ben of niet, laat ik aan u over'

„Ik neem volledige verantwoordelijkheid als voorzitter van de eurogroep voor een pakket dat een nieuwe toekomst voor Cyprus kon inluiden. Mét een bijdrage van rekeninghouders, want zonder deze bijdrage is er geen oplossing mogelijk vrees ik. En of ik incompetent ben of niet, laat ik aan u over.”

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën beleefde vanmorgen zijn vuurdoop als eurogroepvoorzitter in het Europees parlement. Anderhalf uur lang werd hij gegrild over het noodhulpplan aan Cyprus dat de eurogroep vrijdagnacht onder zijn voorzitterschap had bekokstoofd. De vragen waren soms vrij hard. Parlementariërs wilden vooral weten hoe het in vredesnaam mogelijk was dat kleine spaarders, ondanks de depositogarantie tot 100.000 euro in Europa, toch een heffing van 6,75 procent kregen opgelegd. Was dat zíjn idee, zoals de Financial Times had geschreven? Waarom had hij dit niet gestopt? En waarom, vooral, had hij er eerder helemaal niets over gezegd, geen uitleg gegeven, niets? Een Duitse parlementariër riep: „Wat u ons vandaag probeert te verkopen, is bedrog!”

Dijsselbloem, die in Brussel veel kritiek heeft gekregen omdat hij het afgelopen weekend vrijwel niets heeft gezegd om de deal over Cyprus te verdedigen of zelfs uit te leggen, gaf toe dat de communicatie ongelukkig was geweest. „We hadden meer tijd moeten spenderen aan de verdeling [van de last] tussen grote en kleine rekeninghouders. Dit is een nationale heffing en heeft niets te maken met de Europese depositogarantie. Dit hadden we beter moeten uitleggen.”

Hij vertelde dat hij liever had gezien dat grote rekeninghouders bij Cypriotische banken harder gekort werden dan kleine rekeninghouders. „Maar elk land zit daar met andere belangen. Al die belangen leidden tot deze uitkomst. Het is een compromis. Mijn taak als voorzitter is om een compromis mogelijk te maken.” Maar, zei hij, „we zoeken nu manieren om het Cyprus-pakket eerlijker te maken.”

    • Caroline de Gruyter