Öcalan 'belooft einde van strijd'

Alle aandacht in Turkije is vandaag gericht op de aangekondigde oproep van Abdullah Öcalan, de gevangen leider van de verboden Koerdische afscheidingsbeweging, tot een wapenstilstand. Ook zal hij een geleidelijke terugtrekking van de PKK-militanten uit Turkije naar hun kampen in Noord-Irak aankondigen. Tienduizenden Koerden wachtten vanochtend op de „historische verklaring”, die een einde moet maken aan een 29 jaar durende strijd die aan tienduizenden mensen het leven kostte.

De verklaring zal in het Koerdisch en Turks worden voorgelezen tijdens de viering van het Koerdische lentefeest Nevroz, in de oostelijke stad Diyarbakir. De oproep van Öcalan volgt op maandenlange vredesbesprekingen tussen de Turkse geheime dienst en de PPK-leider, die vastzit op het gevangeniseiland Imrali.

De PKK begon in 1984 een gewapende strijd tegen de Turkse staat, maar heeft de eis van onafhankelijkheid voor de Koerden laten varen. Voor de VS en de EU geldt zij als een terroristische organisatie.

Het zou niet voor het eerst zijn dat Öcalan een eenzijdige wapenstilstand afkondigt voor de duizenden PKK-strijders. Hij vroeg de PKK al eerder de wapens neer te leggen om de Turkse regering te bewegen tot rechtstreekse onderhandelingen. Het is wel voor het eerst dat de Turkse regering openlijk toegeeft in gesprek te zijn met Öcalan. De PKK liet vorige week als teken van goede wil acht gijzelaars vrij.

Premier Erdogan koos ervoor om op deze belangrijke dag voor Turkije in Nederland te zijn. Daar ontmoette hij premier Rutte en Koningin Beatrix. Het bezoek valt samen met ophef rond de Nederlandse pleegzorg van Turkse kinderen. Erdogan zei eerder bereid te zijn „de gifbeker te drinken” voor een oplossing van het Koerdische vraagstuk. De afgelopen jaren voerde hij tal van hervormingen door. Maar de Koerdische partij BDP eist aanpassing van de grondwet en terreurwetgeving die duizenden activisten, politici en journalisten in de gevangenis houdt.

Lentefeest brengt Koerden hoop: pagina 13

    • Bram Vermeulen