Obama richt zich tot Israëlische volk: verplaats je in de Palestijnen

Barack Obama probeert een reactie op te vangen van iemand uit het publiek vanmiddag in Jerusalem.
Barack Obama probeert een reactie op te vangen van iemand uit het publiek vanmiddag in Jerusalem. AP / Carolyn Kaster

Barack Obama heeft het Israëlische volk op de man af gevraagd zich te verplaatsen in de staatloze Palestijnen. De Amerikaanse president vroeg vanmiddag in Jeruzalem om erkenning voor de vertroebelende werking van het nederzettingenbeleid op vredesvooruitzichten.

Een in goede vorm stekende Obama speechte ten overstaan van Israëlische universiteitsstudenten, aldus Reuters. Hij koppelde zijn beroep op de Israëliërs aan erkenning voor de zorgen om de veiligheid van de joodse staat in een regio gedestabiliseerd door de onrust in Syrië en het nucleaire programma van Iran.

De nadruk lag echter op een beroep op de generatie jongeren in Israël die van haar politici moet eisen risico te nemen om het vredesproces weer op gang te brengen. De speech werd regelmatig onderbroken door applaus. “You must create the change that you want to see”, drukte Obama zijn jonge publiek op het hart. AP schrijft dat de Amerikaanse president verder zei dat zowel de Israëli’s als de Palestijnen recht hebben op vrede, veiligheid en vrijheid.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Misschien weinig nieuws van Obama gehoord, maar de toon en timing van platitudes kunnen ook belangrijk zijn

Kritiek op Israël

Obama liet zich kritisch uit over de reisrestricties die Palestijnen krijgen opgelegd door Israël en dat het land het nalaat geweld van kolonisten tegen Palestijnen te bestraffen. Hij noemt het aanhoudende nederzettingenbeleid van Israël “contraproductief” ten opzichte van een vredesproces.

Anderzijds riep hij de Arabische wereld op de verhoudingen met Israël te normaliseren. “Dit is het moment.” Obama beloofde dat de Joodse staat “volwaardige partners” heeft in de Palestijnse leiders Abbas en Fayyad.

Obama brengt een driedaags bezoek aan Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever. Het is zijn eerste officiële bezoek aan de regio. Vanochtend sprak hij in Jeruzalem twee uur met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en belegde daarna ene persconferentie waarin hij zei nog steeds hoop te hebben op vrede in het Midden-Oosten.