Obama blijft achter Palestijnse staat staan, berispt Israël om kolonisatie

Een protest van zo'n 150 Palestijnen in Ramallah die duidelijk geen fiducie hebben in Obama en hem portretteren als een Israëlische soldaat. Foto Reuters / Mussa Qawasma

Barack Obama blijft zich inzetten voor het scheppen van een “onafhankelijke en leefbare” Palestijnse staat. De Amerikaanse president heeft Benjamin Netanyahu gezegd dat de aanhoudende bouw van nederzettingen door Israël niet constructief is in het vredesproces.

Obama zei vandaag op een persconferentie dat hij de Israëlische premier heeft laten weten dat de bouw van nederzettingen de voortgang van het vredesproces belemmert. Hij sprak in Jeruzalem waar hij aanschoof aan de zijde van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die zei dat vrede met Israël niet kan worden bewerkstelligd door middel van geweld, bezetting en nederzettingen.

“Palestijnen verdienen een onafhankelijke en soevereine staat en een einde aan de bezetting door Israël. (…) De VS achten aanhoudende bouw van nederzettingen constructief noch gepast. De politiek hier ligt gecompliceerd en ik realiseer me dat dit niet zomaar is opgelost, maar ik geloof nog steeds in vrede. Maar dan zou het ook helpen wanneer er geen raketten meer richting Israël worden afgeschoten. De kern van de zaak is nu het bereiken van soevereiniteit van de Palestijnen en veiligheid voor het Israëlische volk.” - Barack Obama.

In handen van John Kerry

Het geloof in een oplossing waarbij Israël en Palestina als twee staten naast elkaar kunnen bestaan, is Obama naar eigen zeggen nog niet kwijt. Nieuwe voorstellen om hiertoe te komen deed de Amerikaanse president echter niet, meldt Reuters.

Volgens Obama zal zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een aanzienlijk deel van zijn tijd besteden aan het nader tot elkaar brengen van beide partijen. De VS willen ze weer terug aan de onderhandelingstafel brengen.