Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nieuwe deal Walgreen en Alliance Boots is wel riskant

Walgreen en Alliance Boots hebben hun toch al volle bordje nog voller geschept. De grensoverschrijdende fusie tussen de Amerikaanse en de Europese farmacieketens is nog niet voltooid, maar ze hebben AmerisourceBergen nu aan de mix toegevoegd.

De geneesmiddelengroothandel heeft een tienjarige distributieovereenkomst met de twee ondernemingen gesloten en hen warrants gegeven om een minderheidsbelang te kunnen opbouwen (een warrant is een recht om voor een bepaalde termijn aandelen te kopen). Hier zouden kostenbesparingen en onderhandelingsmacht uit voort kunnen vloeien, maar het management van het geheel kon wel eens te veel zijn om te behappen.

Walgreen, met een marktwaarde van 42 miljard dollar (32,5 miljard euro), heeft vorig jaar van KKR en andere beleggers voor 6,7 miljard dollar een belang van 45 procent gekocht in Alliance Boots. Het concern heeft een optie om de resterende 55 procent in augustus 2015 te kopen.

De Amerikaanse farmacieketen verwacht dit jaar een synergiewinst van 100 tot 150 miljoen dollar uit gecombineerde aankoopovereenkomsten en andere geld besparende maatregelen. Het uiteindelijke doel is 1 miljard dollar aan jaarlijkse besparingen. De toegenomen koopkracht die een combinatie met Amerisource biedt, kan dit cijfer verder doen stijgen.

Bovendien sluit de deal Ameri-source feitelijk op door het rivalen onmogelijk te maken binnen te komen. Walgreen en Alliance Boots hebben warrants gekregen ter hoogte van een belang van 16 procent in de distributeur, evenals het recht om nog eens 7 procent op de open markt te mogen kopen.

De markt is duidelijk heel blij met deze deal. Beleggers in Amerisource zijn opgetogen over het vooruitzicht van 28 miljard dollar aan extra distributie-inkomsten dit jaar, en over de waarschijnlijkheid dat Walgreen uiteindelijk het resterende belang in de firma zal kopen. De beurskoers van Amerisource steeg dinsdag zo’n 6 procent. Beleggers in Walgreen lijken ook blij. De firma houdt zich op de vlakte over de omvang van de mogelijke synergiewinst, maar beleggers hebben 2 miljard dollar aan de marktwaarde toegevoegd.

Maar deze voordelen zijn voor een deel gebaseerd op cirkelredeneringen. De warrants die Amerisource aan Walgreen heeft gegeven, zijn waardevoller geworden omdat Walgreen ermee heeft ingestemd goederen van Amerisource te betrekken. En beleggers gaan ervan uit dat het ingewikkelde samengaan van deze drie partners soepel zal verlopen. Helaas leveren deals – vooral grensoverschrijdende – niet altijd de beoogde en beloofde voordelen op.

De fusie tussen Walgreen en Alliance Boots functioneert goed, ondanks de problemen die samenhangen met het besturen van een groot concern met vestigingen op twee continenten. Het risico van het toevoegen van Amerisource is dat het management nu wel heel erg veel op zijn bordje krijgt.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.