Nederlandse ID&T in handen Amerikaanse SFX Entertainment

ID&T zit achter feesten als Sensation. Foto ANP / Tjapko de Heus

De Nederlandse dancefeestorganisator ID&T wordt onderdeel van het Amerikaanse bedrijf SFX Entertainment. Driekwart van de aandelen gaan over in Amerikaanse handen, maakten de bedrijven vandaag bekend.

Het in 1992 opgerichte ID&T wordt door de deal gewaardeerd op 130 miljoen dollar (honderd miljoen euro). Het onderdeel van het bedrijf dat de feesten en festivals bedenkt en vormgeeft, blijft in Amsterdam gevestigd onder de naam M-Design. ID&T organiseert jaarlijks rond de twintig evenementen in binnen- en buitenlandk, onder meer feesten als Sensation, georganiseerd in 21 landen, en Mysteryland.

SFX moet volgens ID&T helpen bij de mondiale expansie van het bedrijf:

“De mondiale markt voor dance-evenementen wordt in snel tempo het toneel van zware concurrentie tussen zeer grote spelers.”

Om de leidende rol van het Amsterdamse bedrijf te behouden, is “aansluiting nodig bij een van de grote spelers”. SFX was een van de grote spelers in de jaren negentig en werd vorig jaar opnieuw opgericht.

ID&T en SFX werkten al samen in een joint venture in de Verenigde Staten, waar de dancesector momenteel hard groeit. De bedoeling is dat naast kantoren in Amsterdam, Sydney en New York ook vestigingen worden geopend in Zuid-Amerika en Azië. De 24 partners van ID&T hebben toegezegd de komende vijf jaar nog betrokken te blijven bij het bedrijf.

ID&T zat ook achter de hardcore Thunderdome-feesten die vanaf 1992 werden gehouden. Op 15 december 2012 werd dit gabberfeest voor het laatst georganiseerd door ID&T, tot grote spijt van de vele fans:

    • Anouk van Kampen