Kortkolom economie

Chinese restaurants verdacht van fraude

Amsterdam. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft woensdag enkele Chinese restaurants in Groningen en Drenthe doorzocht op verdenking van fraude met kassa’s. De kassa’s zouden een zogenoemde afroommodule hebben, waardoor de omzet lager lijkt. De restaurants worden onder meer verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte. De FIOD doorzocht ook een aantal woningen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. (Novum)

ID&T verkocht aan Amerikaans bedrijf

Amsterdam. De Nederlandse dancefeestorganisator ID&T wordt onderdeel van het Amerikaanse bedrijf SFX Entertainment. Driekwart van de aandelen gaat over in Amerikaanse handen, maakten de bedrijven donderdag bekend. Het in 1992 opgerichte ID&T wordt gewaardeerd op 130 miljoen dollar (honderd miljoen euro). ID&T organiseert onder meer Sensation en Mysteryland. SFX moet ID&T helpen bij de mondiale expansie. Om ervoor te zorgen dat het Amsterdamse bedrijf een leidende rol behoudt, is aansluiting nodig bij een van de grote spelers, zo meldt ID&T. (Novum)

Zonne-energie financieel voordelig

Amsterdam. Zonne-energie gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de Nederlandse economie, zo blijkt uit een rondgang van het Nationaal Actieplan Zonnestroom, onder leiding van energiebedrijf DNV Kema. Sinds begin dit jaar is het voor 60 procent van de Nederlandse midden- en kleinbedrijven financieel voordeliger om met eigen zonnepanelen elektriciteit op te wekken dan elektriciteit van een leverancier te gebruiken. Ook zonder subsidie, zegt de organisatie. (NRC)