Kortkolom buitenland

Twee raketten vanuit Gaza op zuiden Israël

jeruzalem. Radicale groepen in de Gazastrook hebben vanochtend twee raketten afgevuurd op Zuid-Israël. De aanval, die alleen materiële schade opleverde, ging vooraf aan het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. In principe is sinds vier maanden een bestand van kracht tussen Israël en de Hamas-machthebbers in de Gazastrook na een Israëlisch offensief om een einde te maken aan de raketaanvallen. (AFP)

Documentaire over joden toch in Egypte

kairo. De Egyptische censor heeft gisteren alsnog toestemming gegeven voor de vertoning van een documentaire over de joodse gemeenschap in Egypte. Dat heeft de maker gezegd. Veiligheidsdiensten hadden de vertoning van ‘Joden van Egypte’ in enkele bioscopen vorige week verboden. Volgens een woordvoerder van de censor was het bezwaar van veiligheidsfunctionarissen met name gericht tegen de naam van de documentaire, die „grote twijfel kon wekken over de algemene situatie in het land”. (Reuters)

Pakistan op 11 mei naar de stembus

Islamabad. Pakistan gaat op 11 mei naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Het zal voor het eerst in de geschiedenis van het land zijn dat vrije verkiezingen worden gehouden nadat het uitgaande parlement en de regering hun termijn van vijf jaar hebben uitgediend. Zaterdag bereikte de regering van president Asif Ali Zardari die mijlpaal. (AP)

Ontheemden doelwit aanslag in Pakistan

Peshawar. In het noordwesten van Pakistan zijn gisteren zeker twaalf mensen gedood bij een aanslag met een autobom in een vluchtelingenkamp. Het kamp, bij de stad Peshawar, was de afgelopen jaren toevluchtsoord voor honderdduizenden burgers die de strijd tussen extremistische groepen in het grensgebied met Afghanistan en het Pakistaanse leger ontvluchtten. De meesten zijn teruggekeerd, maar enkele duizenden ontheemden zitten nog in het kamp. De autobom werd tot ontploffing gebracht toen er voedsel werd uitgedeeld. De Pakistaanse Talibaan heeft de aanslag veroordeeld als „onmenselijk” en „in strijd met de islam”. (Reuters)

Alenka Bratusek premier van Slovenië

Ljubljana. Alenka Bratusek (42), leider van de centrum-linkse patij Positief Slovenië, is de eerste vrouwelijke premier van het land. Haar vierpartijencoalitie kreeg gisteren het vertrouwen van het parlement. Het voorgaande conservatieve kabinet van premier Jansa viel in januari wegens een corruptieschandaal. De banksector, voor het grootste deel gecontroleerd door de staat, heeft dringend nieuw kapitaal nodig. Bratusek beloofde „consolidatie van de openbare financiën zonder de economische groei te beperken”. Verwacht wordt dat ze een bad bank gaat opzetten waarin problematische leningen van de banken worden gebundeld. (Reuters, AFP)