Kortkolom binnenland

Zeven jaar cel en tbs voor moord 15-jarige

Den Haag. Stanley A. (26) is gisteren door de Haagse rechtbank veroordeeld tot 7 jaar celstraf en tbs voor de moord op de 15-jarige Ximena Pieterse. Dat is conform de eis van het Openbaar Ministerie. A. heeft bekend Pieterse met messteken om het leven te hebben gebracht. Het lichaam van het meisje uit Nootdorp werd op 25 februari 2012 gevonden op straat. De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar niet, maar hadden elkaar ’s nachts op straat ontmoet. A. bood Pieterse, die was buitengesloten, een slaapplaats aan. Enkele uren later stak hij het meisje dood en liet haar ontkleed op straat achter. (NRC)

Gewelddadige overval op transportbedrijf

Best. Een filiaal van geldtransportbedrijf Brink’s in Best is gisteravond overvallen. De daders bliezen een deur van het gebouw op om naar binnen te kunnen, meldde de politie. Ze zijn er met een onbekende buit vandoor gegaan. Twintig minuten na de overval werden agenten in hun wagen, bij het nabijgelegen Eersel, vanuit een rijdende auto beschoten, vermoedelijk met een automatisch wapen. De agenten raakten niet gewond. (Novum)

Demonstreren tegen koning op het Spui

Amsterdam. Demonstranten die op 30 april willen protesteren tegen de monarchie of de nieuwe koning, kunnen in Amsterdam terecht op het Spui, het Waterlooplein, het IJplein in Noord en nog drie plaatsen dicht bij het centrum. Dat heeft burgemeester Van der Laan vandaag bekendgemaakt. Op de aangewezen locaties is plaats voor enkele duizenden mensen. Voor de demonstraties is geen vergunning nodig, maar ze moeten wel 24 uur van te voren worden aangemeld. (NRC)

Ruim 1.900 mensen van 100 jaar of ouder

Den Haag. Op 1 januari telde Nederland 1.940 inwoners van honderd jaar of ouder. De overgrote meerderheid (87 procent) van hen is vrouw. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. De honderdplussers zijn onder vrouwen zelfs de snelst gegroeide groep, met een toename van 81 procent sinds 2000. De oudste inwoner van het land is een vrouw van 110. (NRC)