Kort

Vredesproces

Obama steunt Israël en onderzoekt wapens

Amsterdam. - Israël is nog altijd volop bereid zich in te zetten voor een Tweestatenoplossing in het conflict met de Palestijnen. Dat zei premier Netanyahu gisteravond naar aanleiding van het eerste bezoek van President Obama. Netanyahu zei dat hij graag de vredesbesprekingen, die in 2010 vast kwamen te zitten, wil hervatten. Obama zei dat de Verenigde Staten Israëls ‘belangrijkste bondgenoot en grootste vriend’ zijn. Ook zei Obama dat momenteel onderzocht wordt of Assad chemische wapens heeft ingezet. nrc

„We hebben duidelijk gezegd dat het inzetten van chemische wapens tegen het Syrische volk een ernstige en tragische vergissing zou zijn.”

Aldus president Obama

Regenboogvlag

Amsterdam groet Poetin met homovlag

Amsterdam. - De gemeente Amsterdam laat tijdens het bezoek van Russische president Vladimir Poetin, op 8 april, de regenboogvlag wapperen op het stadhuis. Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft besloten tot de actie, meldde de gemeente gisteren. Het is uit protest tegen de omstreden Russische anti-homowet in Rusland, die propaganda voor homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar stelt. Ook de zeven stadsdelen is gevraagd de vlag te hijsen. Het college wil met de actie ‘haar zorg tot uitdrukking brengen’, aldus de gemeente. novum

Diplomatie

Venezuela praat niet met VS-diplomaat

CARACAS. - Venezuela praat niet langer met de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor het westelijk halfrond Roberta Jacobson. De Venezolaanse minister van buitenlandse zaken Elias Jaua zei gisteren dat „elke vorm van contact is verbroken” omdat de diplomaat zich bemoeid zou hebben met binnenlandse aangelegenheden van Venezuela. Jaua wees erop dat de diplomatieke en consulaire betrekkingen tussen de VS en Venezuela gewoon gehandhaafd blijven. Nu de presidentsverkiezingen van 14 april met rasse schreden naderen heeft de Venezolaanse regering de anti-Amerikaanse retoriek stevig opgevoerd. De VS worden gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de verkiezingen. Eerder heeft interim-president Nicolas Maduro de VS ervan beschuldigd wijlen Hugo Chavez te hebben besmet met kanker. AP