Kort

Orgaandonatie

Wet op orgaandonatie wordt verruimd

Amsterdam. - Artsen mogen in sommige gevallen voorbereidingen treffen voor orgaandonatie zonder dat de familie toestemming heeft gegeven. De Tweede Kamer steunt een voorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat dit mogelijk maakt, bleek gisteren tijdens een debat. Om organen, en dan vooral levers en longen, te transplanteren moeten onderzoeken zoals bloedafname of een echo al zijn uitgevoerd voordat een potentiële donor is overleden. Als iemand zelf geen toestemming meer kan geven en niet als donor is geregistreerd, moet de familie daarover besluiten. Schippers wil mogelijk maken dat als naasten niet kunnen worden bereikt, artsen vast voorbereidingshandelingen kunnen uitvoeren. De Kamer stemt dinsdag over het voorstel. novum

Wapenwetgeving

Geen steun verbod op zware wapens in VS

washington. - Eén van de meest controversiële onderdelen van President Obama’s plannen om het vuurwapenbezit in de VS in te dammen wordt geen onderdeel van het wetsvoorstel. Het verbod op semi-automatische ‘aanvalswapens’ zal niet door de Senaat worden behandeld. In de Senaat is niet voldoende steun om het verbod op de wapens, dat in 2004 verliep, opnieuw in te stellen. In de Amerikaanse staat Colorado werden gisteren wel vergaande beperkingen voor wapenbezit ingesteld. Wapenverkoop tussen individuen en op het internet moet voortaan vooraf worden gegaan door een antecedentenonderzoek. Daarnaast verbiedt Colorado magazijnen die meer dan vijftien kogels kunnen bevatten. AP/Reuters

Vloeken

Opheffing verbod op godslastering

Amsterdam. - De VVD en de PvdA stemmen voor het schrappen van het verbod op godslastering, ondanks dreigementen van de christelijke partijen dat hun steun aan kabinetsplannen dan niet meer gegarandeerd is. Dat bleek gisteren tijdens het Kamerdebat over de initiatiefwet die door de SP en D66 was ingediend. Bijna tien jaar wordt er gepraat over het schrappen van het verbod, christelijke partijen hielden het tegen. novum

0

wedstrijden verloor de Dominicaanse Republiek in de World Baseball Classic. Voor het eerst in de geschiedenis verloor een nieuwe wereldkampioen geen enkele wedstrijd.