Kan die lente doorkomen?

Eerste lentedag. Rokjesdag? Blaasontsteking. Of toch ‘temperaturen te laag voor de tijd van het jaar’ negeren en vast wijnen gaan proeven die de zon  graag zien schijnen? Er wordt mij een Muscato aangereikt. En nee, niet meteen in de digitale pen klimmen om mij te wijzen op het feit dat het Moscato is. Muscato is een merkwijn van Puklavec. Een vaardige Sloveense wijnmaakfamilie die in korte tijd met hun droge witte en rode wijnen een aantal vaderlandse supermarkt- en slijterijinkopers heeft weten te verleiden. Terecht overigens.

Volgens het persbericht dat zelfs al over ‘het vieren van de zomer’ rept (inmiddels is het weer licht gaan sneeuwen), gaat deze jongste, enigszins zoete aanvulling op het Puklavec-assortiment ‘veel nieuwe vriendinnen maken’.

Maar omdat ik mijn bikinilijn nog niet heb bijgewerkt, laat ik deze Muscato nog voor wat ie is.

Liever eerst maar even de fles Bersano ‘Castelgaro’ 2011, Brachetto d’Acqui uit Piemonte (€ 9,95; 0,5 l.) geopend. Volgens leverancier Vindict de Italiaanse wijnverpersoonlijking van rokjesdag.

‘Je kunt er niets aan doen’ schrijft deze op zijn website, ‘het beeld van een vrolijk meisje in een knalrood zwierig jurkje, huppelend door een aardbeienveld dringt zich direct aan je op. Dit is wat je noemt een bak met rood en zwart fris fruit: rode kersen, fluwelige frambozen, zoete aardbeien, frisse rode bessen en sappige bramen.’

Proeven bevestigt een en ander. Bovendien smaakt deze licht mousserende, laag alcoholische (5,5 procent), mild zoete wijn ook buitengewoon bij bakken met al dat voornoemde rijpe rode fruit.

Jammer alleen dat onder andere de aardbeien die ik tot op heden heb aangetroffen allemaal nog van die witte wintermutsen op hebben. Ook die kijken verlangend uit naar ‘temperaturen normaal voor de tijd van het jaar.’

Nu weet ik overigens best dat Brachetto d’Acqui ook buitengewoon goed combineert met bittere chocolade. Maar daar moet ik vanaf blijven. Het langduriger dan te doen gebruikelijk eten van winterkost heeft ertoe geleid dat ik zeven kilo rood sta op de weegschaal.

    • Harold Hamersma