Internationaal

Fotofestival Knokke-Heist

Van 24 maart tot 9 juni 2013 presenteert het Fotofestival Knokke-Heist de shortlist van de PixSea Award. Met deze nieuwe internationale prijs voor fotografie kijkt Knokke-Heist zowel vooruit als achteruit naar hedendaagse fotografie door zowel een gevestigde als opkomende fotograaf te belonen. De Oeuvre Award bekroont het parcours van een referentiefotograaf, dit jaar toegekend aan de Italiaanse fotograaf en architect Guido Guidi. En een professionele jury maakte een voorselectie van zeven fotografen voor de Emerging Artist Award waaronder de Nederlandse Anouk Kruithof en de Belgische Olivier Cornil. Vanaf 9 mei wordt het Internationaal Fotofestival aangevuld met de World Press Photo 2013.

24 maart t/m 9 juni. Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke-Heist. www.fotofestival.be

Liefde en devotie

Het Middelnederlandse Gruuthusehandschrift vormt het middelpunt van de tentoonstelling Liefde & Devotie in Brugge. Kunstvoorwerpen uit 1400 én hedendaagse vergelijkbare kunstvoorwerpen brengen de teksten en thema’s uit het handschrift weer tot leven. De sculpturen, handschriften, juwelen, sier- en gebruiksvoorwerpen schetsen het culturele, sociale en religieuze klimaat in Brugge, dat in de vroege vijftiende eeuw een internationale handelsstad was. De thema’s uit het Gruuthusehandschrift zelf vormen de rode draad: muziek, liefde,

‘conste’, gezelschap en devotie.

22 maart t/m 22 juni. Groeninge museum, Brugge www.brugge.be

Brueghel de Oudere

In Pinakothek in München is een tentoonstelling te zien van de zeventiende-eeuwse Vlaamse schilder Jan Brueghel de Oudere (1568-1625). Met tientallen werken van hemzelf, coproducties met anderen en van schilderende familie zoals Pieter Brueghel de Jongere en Jan Brueghel de Jongere. 22 maart t/m 16 juni Pinakothek München. www.pinakothek.de

George Bellows

In de Royal Academy in Londen is een retrospectief te zien van de Amerikaanse realistische schilder George Bellows (1882-1925). Met tientallen schilderijen, tekeningen en lithografieën die onder meer zijn fascinatie voor het stedelijk landschap laten zien. Beroemd zijn vooral zijn levendige voorstellingen van bokswedstrijden en chaotische New Yorkse straattaferelen.

16 maart t/m 9 juni. Royal Academy, Londen. www.royalacademy.org.uk