IMF-chef // Huizoeking bij Lagarde om betaling aan Tapie

De Franse autoriteiten hebben gisteren een huiszoeking gedaan in het Parijse appartement van Christine Lagarde, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat gebeurde als onderdeel van een juridisch onderzoek naar een betaling van 285 miljoen euro aan zakenman Bernard Tapie in 2008. Lagarde wordt ervan beschuldigd misbruik te hebben gemaakt van haar toenmalige positie als minister van Financiën. De betaling werd gedaan nadat Lagarde werd aangesteld om een jarenlang lopende zaak tussen Tapie, bevriend met de toenmalige president Sarkozy, en de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais op te lossen. De rechters die Lagarde op de zaak zette, besloten een schikking te treffen en betaalden Tapie het royale bedrag. Nog voordat Lagarde hoofd van het IMF werd, was dit al omstreden. AP