Huizenprijzen 8 procent lager dan een jaar eerder - huizen net zo duur als in 2003

Foto ANP / Lex van Lieshout

De prijzen van verkochte woningen waren in februari 8,3 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De prijsdaling in februari is iets minder groot dan in januari, toen de prijzen met 9,6 procent waren gedaald. Eerder deze week meldde het Kadaster al dat de woningverkopen in februari 1,2 procent hoger lagen dan een jaar eerder. Er werden vorige maand 7.897 woningen verkocht.

Volgens het CBS lagen de prijzen van bestaande koopwoningen in februari 2013 op ongeveer hetzelfde niveau als medio 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 18 procent.

De grote daling van de prijzen komt mogelijk door de nieuwe hypotheekregels die per 1 januari ingingen.

Kwart van de woningen ‘onder water’ in 2011

Tegelijkertijd maakte het CBS bekend dat in 2011 een kwart van de woningen al minder waard was dan de hypotheek die erop lag: ruim één miljoen woningen. Sinds 2008 is het aandeel huishoudens met een woning met onderwaarde bijna verdubbeld van 13 naar 25 procent. Het gaat gemiddeld om een bedrag van 13 duizend euro per huishouden aan onderwaarde.

Dat bedrag verschilt echter sterk per leeftijdscategorie. Bijna 60 procent van de eigenaren die ‘onder water’ staan is jonger dan veertig jaar. Van de huizenbezitters onder de veertig jaar, is er bij 60 procent sprake van onderwaarde van de eigen woning. Bij de huishoudens met een hoofdkostwinner tussen de 25 en 30 jaar is dat zelfs driekwart. Bij jonge huishoudens, die veelal rond de piek van de huizenmarkt instapten, staat de eigen woning niet alleen het vaakst onder water, ze hebben gemiddeld ook de hoogste onderwaarde: gemiddeld bijna dertig duizend euro. Bij mensen ouder dan 65 jaar was dat in 2011 gemiddeld slechts duizend euro.