Huiszoeking bij IMF-baas Lagarde

De Franse politie heeft gisteren huiszoeking gedaan in het Parijse appartement van IMF-chef Christine Lagarde. Dat heeft de advocaat van Lagarde bevestigd.

Al sinds 2011 loopt een onderzoek naar de rol van de voormalige Franse minister van Financiën bij een miljoenenbedrag dat in 2008 is toegekend aan de omstreden zakenman en ex-politicus Bernard Tapie.

Tapie zegt in de jaren negentig misleid te zijn door Credit Lyonnais bij de verkoop van zijn aandelen in sportmerk Adidas. De toenmalige staatsbank verkocht zijn belang korte tijd later door met grote winst.

Lagarde stuurde als minister tijdens het presidentschap van Nicolas Sarkozy in 2008 aan op een arbitragezaak, die uiteindelijk leidde tot de schadevergoeding van 285 miljoen euro aan Tapie.

De Franse justitie wil weten of Lagarde haar macht heeft misbruikt. Volgens critici sloeg zij adviezen van medewerkers in de wind toen zij zeiden dat de arbitragepoging nooit onafhankelijk kon zijn. Tapie, ooit minister onder de socialistische president Mitterrand, steunde in 2007 bij de presidentsverkiezingen Sarkozy.

De advocaat van Lagarde benadrukte dat ze nooit in staat van beschuldiging is gesteld. „Mevrouw Lagarde heeft niets te verbergen”, zei hij gisteren tegen persbureau AFP. „Deze huiszoeking zal de waarheid aan het licht brengen en mijn cliënt ontslaan van enig crimineel vergrijp.”