‘Hof misleid in Deventer moordzaak’

Ernest Louwes (R) presenteerde in 2009 zijn eigen boek over de zaak, 'Schuldig; mijn verhaal over de Deventer moordzaak'. In dat jaar liep ook zijn gevangenisstraf af. Foto ANP / Olaf Kraak

Telefonie- en dna-experts hebben het hof in de Deventer moordzaak misleid, blijkt volgens de Volkskrant uit het herzieningsverzoek dat advocaat Geert-Jan Knoops gisteren heeft ingediend bij de Hoge Raad. Knoops kondigde in 2011 al aan met een herzieningsverzoek te komen.

Op de blouse van het slachtoffer, weduwe Jacqueline Wittenberg, zit volgens de advocaat veel minder dna-materiaal van de vermeende dader Ernest Louwes dan het Nederlands Forensisch Instituut betoogde. Dat zou zijn gebleken uit een contra-expertise van twee Amerikaanse en een Nederlandse dna-deskundige. Op plekken op het lichaam die duiden op wurghandelingen, werd volgens de advocaat minder dna van Louwes gevonden dan daarbuiten. Dat zou bij het NFI bekend zijn geweest, maar dit werd niet aan het hof gemeld.

Het hof heeft volgens Knoops aangenomen dat de hoeveelheid dna die op de blouse werd gevonden alleen door geweld daar terecht kan zijn gekomen. Nu blijkt volgens hem dat dit ook in gebruikelijk zakelijk verkeer kan zijn gebeurd.

Boek betoogde eerder al hetzelfde

In het vorig jaar uitgebrachte boek Leugens over Louwes wees wetenschapsfilosoof Ton Derksen er al op dat de hoeveelheid gevonden dna zo klein is dat het kan zijn overgebracht van hand tot hand of via speeksel tijdens een gesprek. Volgens Derksen is Louwes onschuldig.

Derksen schreef eerder het boek Lucia de B., wat de aanzet was tot een herziening van de zaak tegen de Haagse verpleegster. Zij werd uiteindelijk vrijgelaten.

Veroordeling kan worden herzien

De bewering van telefonie-experts dat Louwes’ telefoon een vergelegen telefoonmast niet aan kon stralen rammelt volgens Knoops ook. De experts baseerden zich namelijk op het weerbericht van 20 december 1999, drie maanden na de moord. Op de dag van de moord was het weer zodanig dat Louwes’ telefoon inderdaad een vergelegen mast kon aanstralen. Dat maakt zijn verklaring dat hij tijdens de moord niet in Deventer was geloofwaardiger.

Knoops draagt volgens de krant in totaal vijf nieuwe feiten aan die tijdens de veroordeling van Ernest Louwes niet bekend waren. Als inderdaad sprake is van een informatie die toen nog niet bekend was, een novum, kan dat voor de Hoge Raad aanleiding zijn een veroordeling in een strafzaak te herzien.

De rijke weduwe Wittenberg werd in 1999 in haar huis in Deventer vermoord. Louwes, die optrad als haar fiscalist en executeur-testamentair, werd voor de moord veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij kwam in 2009 vrij. Louwes heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en kreeg daarbij steun van onder anderen opiniepeiler Maurice de Hond.

    • Anouk van Kampen