Hier is de taart!

Thé Tjong-Khing maakt prachtige tekeningen voor kinderboeken. Nu zijn ze in een museum te zien.

‘Hé, de A van Abeltje!” Elias (7) en David (5) staan nog maar net voor een tekening op de eerste verdieping van het Anton Pieck Museum in het Gelderse plaatsje Hattem of ze weten al waar de voorstelling die ze zien vandaan komt. Het liftjongetje Abeltje met meneer Tump voorop een woonwagen, getrokken door een wit circuspaard met een hoofdtooi vol kleurige veren. De ‘degenslikker’ die even verderop aan de rand van de weg tegen een boom zit. Inderdaad een scène uit De A van Abeltje van Annie M.G. Schmidt, getekend door de Chinees-Nederlandse tekenaar Thé Tjong-Khing (1933).

De tekeningen van Khing kent bijna iedereen. Net als die jonge bezoekers Elias en David. Naast De A van Abeltje, maakte hij de illustraties voor kinderboeken als Kleine Sofie en Lange Wapper, Vos en Haas en Waar is de taart? Khing won er de afgelopen jaren veel prijzen mee. Een aantal van die prijswinnende tekeningen is tot 1 mei te bewonderen in Hattem, op de tentoonstelling ‘De bijzondere wereld van The Tjong Khing’.

Conservator Anneke Nitrauw, die nadenkt over wat er in het museum moet hangen, zag de tentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag. Ze vond het goed bij het Anton Pieck Museum passen. Nitrauw wil in haar museum, opgericht en zelfs ontworpen door de Nederlandse schilder en tekenaar Anton Pieck (1895-1987), ook andere tekenaars de kans geven om hun werk te laten zien.

„Khing is net zo veelzijdig als Pieck”, vindt Nitrauw. „Zijn tekeningen zijn dreigend zonder dat ze kinderen echt bang maken.” We staan voor de tekening waarop Roodkapje nietsvermoedend door het bos wandelt. Boven haar pakken dreigende wolken zich samen. De wolf die haar oma en ook Roodkapje even later zal opslokken. We weten wat het arme meisje te wachten staat. Tjong-Khing maakt dat in één keer voelbaar.

Op de eerste verdieping van het Anton Pieck Museum kun je ook een film zien over het leven van Khing. Daarin hoor je veel leuke details. Zoals dat Khing als jongetje hele dagen naar cowboyfilms keek in de bioscoop van zijn vader. Of dat hij al heel vroeg met krijt tekeningen maakte op een oud schoolbord bij hem thuis. Ook blijkt dat Thé Tjong-Khing in zijn jeugd al een duidelijke mening had over de tekeningen die hij in prentenboeken zag. Die saaie tekeningen van Roodkapje, met een mandje, in een zonnig bos. Veel te saai, dacht de jonge tekenaar. Dat kan veel enger!

Thé Tjong-Khing in het Anton Pieck Museum, Achterstraat 46-48, Hattem. Di t/m za 10-17, zo 13-17u. T/m 30 april. Inl: antonpieckmuseum.nl

    • Roderick Nieuwenhuis