‘Gerechtelijk onderzoek naar Sarkozy in zaak illegale donaties’

Sarkozy verlaat de rechtbank in Bordeaux.
Sarkozy verlaat de rechtbank in Bordeaux. Foto AFP

Er is een gerechtelijk onderzoek gestart tegen de voormalige Franse president Sarkozy inzake illegale politieke donaties. Dat meldt een juridische bron aan persbureau Reuters. Sarkozy zou misbruik hebben gemaakt van de 90-jarige miljardaire Liliane Bettencourt, dochter van de uitvinder van cosmeticamerk L’Oréal.

Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk, zou in 2007 op verzoek van Sarkozy de campagnekas van zijn partij UMP hebben gespekt met illegale donaties. Eind vorig jaar werd al bekend dat een onderzoeksrechter concrete aanwijzingen had voor betrokkenheid van Sarkozy bij de affaire, maar toen was er niet voldoende bewijs voorhanden om hem in staat van beschuldiging te stellen.

Sarkozy is de onschendbaarheid kwijt die hij als president genoot. Oud-medewerkers van Bettencourt zeggen dat Sarkozy begin 2007 enkele malen bij haar op bezoek kwam in Neuilly-sur-Seine, de Parijse voorstad waar Sarkozy tot 2002 burgemeester was. Hij zou Bettencourt zelf om geld hebben gevraagd.