Tegels voor Freek Schravesande (nrc.next), J.L. Heldring, RTL Nieuws, de Volkskrant

Freek Schravesande, redacteur van nrc.next, heeft de journalistieke prijs De Tegel voor talent gewonnen. De politieke redactie van RTL Nieuws won in de categorie ‘Nieuws’ voor de berichtgeving over de inkomensafhankelijke zorgpremie.

De belangrijkste journalistieke prijzen worden vanavond uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. J.L. Heldring, columnist in ruste van NRC Handelsblad, kreeg een Tegel voor zijn gehele oeuvre.

Schravesande had zijn nominatie onder meer te danken aan het verhaal ‘De Anatomie van een Klap’, over hoe achter een klein bericht een groot verhaal schuil kan gaan, gepubliceerd in nrc.next in april 2012. Lees het hier. In de categorie jong talent waren ook Lucas Brouwers (NRC Handelsblad) en Ana van Es (de Volkskrant) genomineerd.

De Tegel wordt jaarlijks uitgereikt. In de categorie nieuws waren genomineerd: Tom Kreling en Esther Rosenberg (NRC Handelsblad, reconstructie SNS Reaal); Bas Haan en Monique Wijnans (Nieuwsuur, verborgen tv-camera’s VUmc); de politieke redactie van RTL Nieuws (inkomensafhankelijke zorgpremie).
Winnaar: RTL Nieuws met verslaggeving over zorgpremie.
Winaar in categorie interview: Nieuwsuur met VUmc. Bekijk het interview hier.

Winnaar van de publieksprijs: de verslaggeving van het conflict in Gaza door Roels Geeraedts en Tjeerd Kleijn (RTL Nieuws).

De Tegel voor beste verslaggeving ging naar de Volkskrant: Robert Giebels en Jan Hoedeman voor hun reconstructie van het Catshuisoverleg.

Nominaties in de categorie achtergrond: Jesse Frederik en Eric Smit (Follow the Money, de Volkskrant, derivatendrama); Jennifer Petterson en Jaïr Stein (VPRO Radio, De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic) en Marc Schmidt voor De regels van Matthijs.
Winnaar: Derivatendrama van Jesse Frederik en Eric Smit.

Nominaties in de categorie onderzoek: Dagblad van het Noorden en RTV Noord (Facebookrellen); Mark Misérus (de Volkskrant, doping); Janneke Donkerlo en Bjinse Dankert (Nederlands Dagblad en Leeuwarder Courant, fair trade chocola).
Winnaar: Dagblad van het Noorden en RTV Noord voor de reconstructie van de rellen in Haren.

    • Marije Willems