FNV zoekt coryfee à la Wim Kok

Vakbond

De FNV wil politieke zwaargewichten inschakelen die kandidaten voor het voorzitterschap van de grootste vakbeweging van Nederland screenen op geschiktheid voor die functie. Daarbij denkt huidig voorzitter Ton Heerts aan coryfeeën als oud-premier Wim Kok, voormalig vakbondsleider Lodewijk de Waal en oud-minister Ella Vogelaar. Zo’n toetsingscommissie krijgt de bevoegdheid om kandidaten goed of af te keuren.

De 1,2 miljoen FNV-leden kiezen in mei per referendum een nieuwe voorzitter. Die commissie moet voorkomen dat er via dat referendum een ongeschikte kandidaat uit de bus rolt. Screening moet uiteindelijk een beperkte kandidatenlijst opleveren waar de FNV-leden uit kunnen kiezen. Heerts denkt voor die commissie aan zwaargewichten als Kok en De Waal, maar de overige 17 bondsvoorzitters mogen ook nog ‘screeningskandidaten’ aanleveren, als het maar politieke of maatschappelijke zwaargewichten zijn, is intern afgesproken.

Inmiddels heeft de eerste kandidaat voor dat voorzitterschap zich aangediend. Gisteren maakte voorzitter Corrie van Brenk van de bond van ambtenaren en zorgpersoneel, (Abvakabo, 347.861 leden), als eerste bekend zich kandidaat voor het leiderschap van de FNV te stellen.

De voorzitterscampagne komt op een moment dat de FNV een belangrijke rol speelt in het sociaal overleg met werkgevers over het hervormingsbeleid van het kabinet-Rutte II. Heerts voert die onderhandelingen namens de FNV. Hij staat onder druk om zich, bij positief resultaat, ook te kandideren. Maar tot nu toe liet hij in het midden of hij dat wil.

    • Jos Verlaan