Elfstedenkruisje is nu onderscheiding

Over aanzien heeft het Elfstedenkruisje nooit te klagen gehad. Houders koesteren het zilverwerk. Zij die de Tocht der Tochten (nog) niet volbrachten, kijken ernaar met een mengeling van ontzag en jaloezie.

Het Elfstedenkruisje, uitgereikt aan iedere ingeschreven schaatser die de 200 kilometer lange Elfstedentocht in Friesland in zijn geheel binnen de tijdlimiet voltooit, wordt vanaf nu ook erkend als officiële onderscheiding. Dit maakte minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) vanochtend bekend.

Het Elfstedenkruisje mag vanaf de troonswisseling op 30 april als onderscheiding gedragen worden. Het kruisje wordt opgenomen in het officiële besluit over de draagvolgorde van onderscheidingen en komt na het Vierdaagsekruis, uitgereikt aan degenen die de jaarlijkse Vierdaagse van Nijmegen voltooien.

Het Elfstedenkruisje, een medaille in de vorm van een Maltezer kruis met in het midden in een cirkelvorm met het wapen van Friesland, is voor het laatst in 1997 uitgereikt aan de ongeveer 12.000 van de 17.000 gestarte schaatsers die de laatste Elfstedentocht volbrachten. Henk Angenent won de wedstrijdrace van Leeuwarden via Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en weer naar Leeuwarden.

In totaal werd de Elfstedentocht sinds de eerste editie in 1909 vijftien keer verreden. De voorlaatste tochten in 1985 en 1986 werden gewonnen door Evert van Benthem. De tocht daarvoor, in de barre winter van 1963, werd door slechts 1 procent van de schaatsers uitgereden – en Reinier Paping was de heroïsche winnaar.