Een vriend in goede en slechte tijden

Great Train Robber Ronnie Biggs arrives in a wheelchair for the funeral of Bruce Reynolds, at the church of St Bartholomew the Great in London March 20, 2013. Reynolds, the key planner behind the Great Train Robbery in 1963, died at the age of 81 in February. REUTERS/Neil Hall (BRITAIN - Tags: CRIME LAW SOCIETY) Reuters

2,6 miljoen pond roofde de man in de rolstoel in 1963 met 16 andere bandieten, toen zij een posttrein overvielen op de Bridego Railway Bridge in Buckinghamshire. Dat zou nu bijna 48 miljoen euro waard zijn. De roof ging de geschiedenis in als de ‘Great Train Robbery’. Er werd zelfs een film over gemaakt.

Ronnie Biggs is ondertussen 83 jaar oud. Hij ontsnapte in 1965 uit de gevangenis en spendeerde 36 jaar als voortvluchtige in het buitenland. In 2001 keerde hij vrijwillig terug naar het Verenigd Koninkrijk en spendeerde nog enkele jaren in de gevangenis. Omdat hij in danig slechte gezondheid verkeerde, werd hij in 2009 op vrije voeten gesteld.

Gisteren woonde hij de begrafenis van collega-treinrover Bruce Reynolds bij, het brein achter de ‘Great Train Robbery’. Reynolds werd 81. Biggs kan door een aantal beroertes niet meer praten maar liet een boodschap voorlezen, schrijft de Britse krant The Guardian. „Bruce was een echte vriend, een vriend in goede en slechte tijden en we hebben genoeg van beide doorgemaakt”, aldus de boodschap.

Biggs werd vergezeld door de zoon van Reynolds (rechts naast Biggs). Nick Reynolds was duiker bij de Britse marine tijdens de Falklands-oorlog en is nu beeldhouwer en muzikant bij de band Alabama 3, die de titelsong voor de maffiaserie The Soprano’s schreven. Op dat nummer, ‘Woke up this morning’, speelt hij mondharmonica.