Een korte uitleg waarom Erdogans bezoek aan Nederland gevoelig ligt

De Turkse premier Erdogan is vandaag voor de tweede keer in Nederland. De twee landen hebben van oudsher een goede band, maar nu zet de kwestie met het pleegkind Yunus het bezoek onder druk. Nu dreigt een pijnlijke botsing tussen twee culturen.

Lodewijk Asscher en Recep Tayyip Erdoğan. Asscher vindt de bemoeienis van Turkije in de kwestie-Yunus ongepast. Erdogan wil juist ook Turken in Nederland beschermen. Foto ANP / AP

De Turkse premier Erdogan bezoekt vandaag ons land. Wordt het de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen, zoals de bedoeling was? Nee. Want er is de kwestie-Yunus. En die staat symbool voor een cultuurverschil dat vandaag uitvergroot zal worden.

De inzet: de negenjarige Yunus (en waar hij symbool voor staat)
Eerst de zaak die de gemoederen nu bezighoudt. De negenjarige Yunus werd binnen een jaar na zijn geboorte bij zijn in Nederland wonende, Turkse moeder weggehaald door Jeugdzorg. Er waren aanwijzingen dat hij mishandeld werd. Het jongetje kwam bij pleegouders terecht: een lesbisch stel uit Den Haag. Maar onlangs liet zijn Turkse moeder weer van zich horen: ze wilde niet dat Yunus werd opgevoed door twee vrouwen. En ze deed een oproep aan Erdogan: hij zou er iets aan moeten doen. Erdogan liet vervolgens weten dat hij bij het Haagse gezin langs wilde gaan. In de Turkse media maar ook in de politiek laaide het vuur hoog op. Velen vinden dat een Turks jongetje niet in een christelijk of homoseksueel gezin terecht zou moeten komen, omdat dat niet strookt met de ‘Turkse waarden’.

De zaak-Yunus staat symbool voor een pijnlijke botsing tussen twee culturen met elk een eigen standpunt.

Nederland: Turkije moet zich niet met Turkse Nederlanders bemoeien
Yunus werd geboren in Nederland, er werd over hem beslist door de Nederlandse jeugdzorg en vervolgens is hij bij een Nederlands pleeggezin geplaatst. De Turkse staat zou zich niet moeten bemoeien met Turkse Nederlanders. Vicepremier Asscher zei afgelopen vrijdag dat het ‘aanmatigend’ en ‘ongepast’ is dat Turkije zich druk maakt om de geaardheid van het stel en daarom denkt dat het kind niet goed opgevangen wordt.

Turkije: onze staat is óók vader van Turken in het buitenland
Turkije gelooft al net zo stellig in zijn beginselen als Nederland in de zijne. Erdogan mengt zich juist wel in de kwestie-Yunus, omdat het jongetje ‘wordt weggerukt uit zijn cultuur’. Een lesbisch Nederlands gezin? Dat is dusdanig tegen de Turkse cultuur in dat het zijn bemoeienis vereist. De Turkse staat is vader van alle Turken, ook buiten de eigen landsgrenzen.

In België en Duitsland gaat het net zo
De kwestie komt vandaag sowieso aan de orde. Asscher zei eerder deze week dat hij ervan uitgaat dat Erdogan daarna ‘volstrekt gerustgesteld zal zijn’. Dat is wel erg optimistisch: Erdogans partij beloofde aan de vooravond van zijn bezoek aan Nederland alles in het werk te stellen om Turkse pleegkinderen bij christelijke gezinnen terug te brengen naar hun biologische ouders. Ook in België en Duitsland ontstond recentelijk ophef over dit onderwerp.

    • Peter Zantingh