Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ECB dreigt steun aan Cyprus te stoppen - ‘banken vallen dan vrijwel zeker om’

De Europese Centrale Bank heeft een harde deadline gesteld aan Cyprus. Als het land op maandag geen akkoord heeft gesloten met de Europese Commissie en het IMF over de redding van de bankensector, trekt de ECB de liquiditeitssteun aan de banken in.

Foto Reuters / Yorgos Karahalis

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een harde deadline gesteld aan Cyprus. Als het land op maandag geen akkoord heeft gesloten met de Europese Commissie en het IMF over de redding van de bankensector, trekt de ECB de liquiditeitssteun aan de banken op Cyprus in.

Als de steun van de ECB wegvalt gaan de banken op Cyprus vrijwel zeker failliet, legt NRC-economiechef Jan Meeus uit:

“De Cypriotische bankensector heeft 9,4 miljard euro geleend van de ECB. Als deze steun wordt ingetrokken dan is de kans heel groot dat de bankensector omvalt.”

Overigens is dan ook de vraag of de ECB het geleende geld terugkrijgt, benadrukt Meeus:

“Tegenover de lening van 9,4 miljard staat hebben de Cypriotische banken onderpand verstrekt maar de vraag is of de waarde van dat onderpand voldoende is om de schulden te dekken.”

Impasse na afwijzen noodlening

De ECB voorziet Cypriotische banken van liquiditeitssteun, maar wil daar alleen mee doorgaan als de banken snel gezond worden, en daarvoor is een akkoord over een steunpakket met Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een vereiste.

Vorige week besloten de Europese Commissie en het IMF onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) tot een noodlening van tien miljard euro aan Cyprus. Als voorwaarde hiervoor werd gesteld dat Cyprus zelf 5,8 miljard euro zou ophalen met een vermogensheffing. Het Cypriotische parlement verwierp de heffing echter, waardoor een impasse is ontstaan.

‘ECB eist hiermee helderheid’

Belangrijkste reden voor de ECB om deze deadline ondanks de risico’s te stellen is volgens Meeus dat om helderheid te krijgen en de risico’s niet nog groter te maken:

“De bankensector van Cyprus is feitelijk failliet en heeft nu noodsteun nodig om overeind te blijven. Door deze maatregel te nemen dwingt de ECB Cyprus tot het nemen van een snel besluit en wordt het financiële risico in ieder geval niet nog groter.”

Overleg over Russische steun voortgezet

Op Cyprus wordt vandaag verder overlegd over een alternatief voor de vermogensheffing tussen de president en de partijleiders.De Cypriotische regering krijgt in het alternatieve plan dat nu op tafel ligt steun van Rusland. Minister van Financiën Michalis Sarris vloog gisteren naar Moskou voor overleg en zei dat hij daar zou blijven voor zolang als nodig was. Bijna een derde van de rekeninghouders van Cypriotische banken is Russisch.

Mocht er Russische steun komen, is het alsnog mogelijk dat ook het IMF en de Europese Commissie daarmee akkoord gaan volgens Meeus:

“De formulering van de voorwaarden die de ECB stelt is waarschijnlijk bewust redelijk vaag gehouden. Hulp vanuit Rusland wordt nog niet geheel uitgesloten. Het is aannemelijk dat de ECB deze nieuwe maatregel in overeenstemming met de eurolanden en het IMF heeft aangekondigd. Mocht er steun uit Rusland komen, hebben het IMF en de EU de optie om daarmee akkoord te gaan als alternatief voor het eigen reddingsplan. En dan is er in zekere zin dus alsnog een akkoord tussen het IMF, de EU en Cyprus.”