Joeskov wereldkampioen op schaatsmijl, botsing Verwij en Kuck

Jonathan Kuck en Koen Verweij verliezen het van de zwaartekracht na hun botsing vanmiddag in Sotsji. Beeld NOS

Denis Joeskov heeft op de eerste dag van het WK afstanden in Sotsji direct voor Russisch succes gezorgd. De 23-jarige schaatser snelde op de 1.500 meter voor eigen publiek naar een tijd van 1.46,32 minuten. Daarmee klopte hij Shani Davis. Met Ivan Skobrev, die derde werd, eindigde er nog een Rus op het podium.

De Nederlanders kwamen niet in de buurt van de medailles. Olympisch kampioen Mark Tuitert bracht het er met zijn zevende plaats nog het beste af. Kjeld Nuis en Koen Verweij werden respectievelijk tiende en veertiende. Verweij botste na een valse start op de Amerikaan Jonathan Kuck die aan het inrijden was:

Nivellering op koningsnummer

Voor de Russen was het goud en brons, zo minder dan een jaar voor de Winterspelen in Sotsji, een welkom succes. Het zilver van de Amerikaan Davis lijkt te duiden op een einde van een tijdperk. Jarenlang heerste Davis (30) op de schaatsmijl, met in totaal zeventien wereldbekerzeges, vier eindoverwinningen en drie wereldtitels, schreef NRC-sportredacteur Maarten Scholten vorige week:

“Dit seizoen is sprake van een nivellering op het koningsnummer. Alle zes wereldbekerraces werden gewonnen door een andere schaatser. De verschillen binnen de toptien waren gering. Telkens was er ook een ander erepodium, waarop de Nederlanders vaak ontbraken. Verweij was de beste in het WB-eindklassement: negende. Ook opmerkelijk: de tijden vallen in verhouding tot voorgaande jaren meestal tegen.”

Traditie van tegenvallende WK-prestaties

Joeskov gold op voorhand hooguit als outsider maar voormalig wereldkampioen Havard Bøkko en Zbigniew Brodka, winnaar van de wereldbeker, konden niet aan zijn tijd tippen. Davis kwam met zijn tijd van 1.46,83 minuten ruim een halve seconde tekort voor zijn vierde wereldtitel. Skobrev (1.46,97) was de derde schaatser die onder de 1.47 wist te blijven.

De Nederlanders zetten de traditie van tegenvallende WK-prestaties op de 1500 voort. Erben Wennemars was tien jaar geleden de laatste Nederlander die goud op de schaatsmijl wist te pakken. Na 2008 werd zelfs geen podiumplaats meer bemachtigd.

    • Jules Seegers