De Westboro Baptist Church haat de nieuwe overburen

De Westboro Baptist Church is bekend vanwege hun demonstraties bij begrafenissen van militairen en hun ‘God Hates Fags’-borden. Sinds kort heeft de kerk nieuwe overburen. Een tegenstander van de fundamentalisten heeft het huis aan de overkant van de straat gekocht en geverfd in de regenboogkleuren van de homobeweging.

Het Equality House tegenover de Westboro Baptist Church in de kleuren van homobeweging.
Het Equality House tegenover de Westboro Baptist Church in de kleuren van homobeweging. Foto: Planting Peace

De Westboro Baptist Church is bekend vanwege hun demonstraties bij begrafenissen van militairen en hun ‘God Hates Fags’-borden. Sinds kort heeft de kerk nieuwe overburen. Een tegenstander van de fundamentalisten heeft het huis aan de overkant van de straat gekocht en geverfd in de regenboogkleuren van de homobeweging.

Aaron Jackson ontdekte via Google Maps dat huis overburen te koop stond

Aaron Jackson, een van de oprichters van goede doelen-organisatie Planting Peace, leerde de Westboro Baptist Church kennen door de berichtgeving over een negenjarig jongetje die een kleine tegendemonstratie hield tegen de fanatieke demonstranten. Nieuwsgierig ging Jackson op Google Maps kijken waar in Topeka, Kansas de Westboro Baptist Church precies stond. Dankzij de mogelijkheid om ook in de straat rond te kijken, ontdekte Jackson dat het huis tegenover de kerkgemeenschap te koop stond.

Jackson had altijd al iets voor de homorechten willen doen, maar vond nooit de geschikte aanleiding en vroeg zich af of dat nog wel nodig was in 2013. Tegen The Huffington Post zegt hij:

“But it is a real issue and kids are killing themselves. I’ve wanted to do something, and I knew when I saw that house for sale that it all came together.”

Gisteren werd het huis geverfd

Jackson kocht het huis voor 83.000 dollar, gaf het de naam Equality House, en besloot het afgelopen dinsdag te verven in de regenboogkleuren die bij de homobeweging horen. Jackson denkt dat de familie achter de Westboro Baptist Church al voor hij met zijn verfactie begon doorhad dat hij een vreemde eend in hun straat was. Zo rijdt hij in een Toyota Prius met een bumpersticker voor Jimmy Carter.

Het Equality House moet symbool staan voor gelijkheid en ageren tegen pesten. Planting Peace heeft een deel van hun site aan het project gewijd en twittert er fanatiek over.

Twitter avatar Planting_Peace PlantingPeace Shirley of the Westboro Baptist Church just waved & said she loved the colors… So we all blew her kisses #EqualityHouse #PRIDEvsWBC

Aan de overkant van de straat wordt er ook getwitterd. De Westboro Baptist Church zegt blij te zijn dat ze dankzij deze actie van Planting Peace meer aandacht voor hun boodschap krijgen.

Twitter avatar WBCSays Westboro Baptist BEAUTIFUL! Another round of world-wide media coverage! The Sodomite Rainbow House. Who’d a thunk? #BreadofLife #photo http://t.co/s6SqPoRAD2

Jackson zegt deze aandacht voor de kerk voor lief te nemen, omdat ze die media-aandacht toch wel krijgen volgens hem.

“We’re taking the energy that’s being poured into them and turning it into something positive.”

Kerk werd in Nederland bekend dankzij Louis Theroux

De Westboro Baptist Church werd bekend in Europa dankzij een aflevering van Louis Theroux uit 2007 getiteld America’s most hated family. Onlangs ging Theroux terug naar de familie voor een vervolgaflevering.

De laatste jaren zijn er wat mensen uit de kerk gestapt, ook publiceerde Anonymous persoonlijke gegevens van de leden en zijn er op sommige plekken wetten aangenomen om het de kerkleden onmogelijk maken te demonstreren. Volgens Jackson zijn de dagen van de kerk geteld.