Britse economie groeit toch weer trager

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft gisteren bij de presentatie van de begroting voor dit jaar moeten toegeven dat de economische groei in het Verenigd Koninkrijk trager zal zijn dan voorzien.

Het Britse centraal planbureau halveerde de groeiverwachting voor 2013 van 1,2 procent naar 0,6 procent. De Britse schuld, nu 68 procent van het bruto binnenlands product, zal toenemen tot 85 procent en pas na 2017 dalen.

Desondanks houdt Osborne vast aan zijn oorspronkelijke beleid: „Langzaam maar zeker herstellen we de economische malaise. Dat neemt meer tijd in beslag dan we hadden gehoopt, maar we moeten op dit juiste pad blijven.” Hij weet de trage groei deels aan de crisis in de landen van de eurozone, waar het Verenigd Koninkrijk niet bijhoort: „We staan nog altijd bloot aan wat er op het continent gebeurt.”

De minister werd in het Lagerhuis het luidst toegejuicht bij zijn aankondiging dat een pint bier 1 pence (1,17 cent) goedkoper wordt. De klacht is dat veel pubs failliet zijn gegaan door de stijgende bierprijzen.

Om de economie te doen groeien, zal er worden geïnvesteerd in infrastructurele projecten. Dat doet Osborne niet door te lenen, maar door nog eens 2,5 miljard pond (2,9 miljard euro) extra te bezuinigen op overheidsuitgaven. Op onderwijs, zorg en ontwikkelingszorg na, worden alle ministeries daarom komend jaar gekort in hun budget. De economie moet verder worden gestimuleerd door een lagere vennootschapsbelasting naar 20 procent.