Boekomslag// Strip//

Braziliaanse King-klassieker is lelijkste omslag ooit

In The Guardian maakt men zich zo nu en dan vrolijk over lelijke boekomslagen. Soms zijn dat makkelijke doelwitten: natuurlijk zitten er om sciencefictionboeken meestal absurd lelijke tekeningen – die vaak vanuit een soort postmodern camp-perspectief weer heel mooi zijn. Maar nu hebben ze wel iets heel absurds gevonden: een Braziliaanse herdruk van The Shining, de Steven King-klassieker. Daarop kijkt een vrouw met een kapsel als een helm, een hooggesloten blauw wollen truitje en enorme gouden oorbellen de lezer mislukt zwoel aan. Met het verhaal heeft het hoegenaamd niets te maken, noch met de sfeer van het boek. ‘Misschien nog wel enger dan het boek,’ aldus de Guardian-journalist.

Strip//

Joseph Kony is

verstript

Na Justin Bieber was het waarschijnlijk Joseph Kony wiens naam vorig jaar het meest is geretweet. Naar aanleiding van een korte documentaire ontstond een zelden vertoonde collectieve internetverontwaardiging, te herkennen aan de hashtag #KONY2012. Even denk je de met terugwerkende kracht meest cynische reclamecampagne aller tijden gezien te hebben, want er is een stripboek over Kony gemaakt. Maar het is een bloedserieus werk, een aanklacht en reportage in stripvorm waarin de lezer buitengewoon weinig gruwelen wordt bespaard.

Army of God: Joseph Kony's War in Central Africa gaat in op de moorden en verkrachtingen die Kony en zijn jonge strijders plegen. De maker, journalist David Axe, verdedigt in The Guardian zijn keuze als volgt: „Het stripverhaal is een medium. Net als tv, krant, radio: het is een medium, en daar kun je van alles mee doen.” Het is niet zijn eerste stripreportage: al in 2007 verscheen War Fix, zijn memoires over Irak.