Beladen bezoek Turkse premier Erdogan aan Nederland

De Turkse premier Erdogan kwam gisteravond met zijn vrouw aan in Nederland. Foto Reuters / Umit Bektas

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan staat vandaag een druk programma te wachten. Hij arriveerde gisteravond in Amsterdam voor zijn beladen bezoek aan Nederland. Het bezoek gaat gepaard met protesten in verband met de ophef rond de negenjarige Turkse jongen Yunus en zijn lesbische pleegmoeders. Premier Mark Rutte zal zijn collega aanspreken op de Turkse kritiek op de Nederlandse pleegzorg.

De kwestie wordt in de Turkse media hoog opgespeeld, schrijft persbureau Novum. Volgens NRC-correspondent Bram Vermeulen valt dat nog wel mee:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen NL media blijven ,,ophef” melden in Turkse pers over #Yunus, maar de rel haalt hier geen voorpagina’s. Turkije hft andere zaken aan hoofd

Erdogan heeft zich zelf in ieder geval nog niet over de kwestie uitgelaten. Vicepremier Lodewijk Asscher zette vrijdag de betrekkingen tussen Nederland en Turkije op scherp toen hij de Turkse bemoeienis “ongepast en aanmatigend” noemde. Andere landen hebben niets te zeggen over de Nederlandse pleegzorg, stelde hij.

Dat het pleeggezin moest onderduiken vanwege de commotie, noemde de vicepremier “bijzonder triest”. In de Tweede Kamer riep de PVV het kabinet dinsdag op om het bezoek te schrappen, maar daarvoor voelt Asscher niets. Het bezoek is juist een goed moment om aan Erdogan uit te leggen dat in Nederland alleen wordt gekeken naar de belangen van het kind en niet naar de geaardheid of religieuze overtuiging van de pleegouders, zei hij.

Mogelijk protesten te verwachten

De Turkse premier wordt vanmiddag door Rutte ontvangen in het Catshuis. Daarvoor heeft hij al een bezoek gebracht aan de Keukenhof en is hij ontvangen door koningin Beatrix in paleis Huis ten Bosch. Ook bezoekt hij de Eerste Kamer. Erdogan zou een bezoek brengen aan de Islamitische Universiteit Rotterdam, maar dat gaat niet door. Ook is gespeculeerd over een bezoek aan de biologische ouders van Yunus.

De politie zal nauwlettend in de gaten houden of het komt tot protesten in Rotterdam. Daartoe werd eerder op Facebook opgeroepen. Dat geldt ook voor een demonstratie in Lelystad, waar de Turkse gemeenschap wil protesteren tegen het jeugdzorgbeleid. Op het Stadhuisplein zouden zo’n duizend mensen worden verwacht.

Op het Binnenhof vinden ook nog twee protesten plaats tégen Erdogan. De jongerenafdeling van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gaat demonstreren tegen het “warme welkom” dat Erdogan ten deel valt in Nederland. De jongeren, verenigd in het CiJo, zijn ontstemd over de “bizarre en verwerpelijke” uitspraken van Erdogan. Zo riep hij op om zionisme te bestempelen als misdaad tegen de menselijkheid.

Verder protesteren Koerden, Armenen en alevieten op het Binnenhof tegen de komst van Erdogan. Verschillende organisaties, verenigd in het Democratisch Eenheidsplatform Nederland, zijn het oneens met het beleid dat de Turkse premier voert in eigen land. Hij zou volkeren onderdrukken en uitbuiten en onder zijn verantwoordelijkheid critici doen verdwijnen in de cel.

    • Anouk van Kampen