beeldende kunst

Prix Pictet

Sinds de Franse fotograaf Luc Delahaye afgelopen oktober werd uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse Prix Pictet, reist de tentoonstelling Power over de wereld. Na Boedapest, Parijs en München zijn de foto’s vanaf 22 maart te zien in het Amsterdamse Huis Marseille. Naast het werk van Delahaye zijn ook de genomineerden vertegendwoordigd , onder wie ook de Nederlandse Jacqueline Hassink.

22 maart t/m 16 juni. Huis Marseille, Amsterdam. www.prixpictet.com

Hieron Pessers

Kasteel het Nijenhuis presenteert de tentoonstelling Hieron Pessers – Dolce Vita . Te zien zijn 24 monumentale werken van de in 2004 overleden kunstenaar. Zijn schilderijen maakte Pessers in de laatste decennia van de twintigste eeuw. Ze passen in de magisch-realistische traditie die in Nederland associaties oproept met kunstenaars als Charley Toorop en Pyke Koch.

t/m 25 augustus. Kasteel het Nijenhuis, Heino. www.museumdefundatie.nl

Vrouwen van de Revolutie

Rond de Russische Revolutie van 1917 was een groot aantal Russische kunstenaars ervan overtuigd dat zij met hun werk een bijdrage konden leveren aan een klassenloze en rechtvaardige maatschappij. In vergelijking met andere avant-gardebewegingen is het grote aantal vrouwen in deze groep kunstenaars opvallend te noemen. Zonder de krachtige visie van bijvoorbeeld Alexandra Exter, Natalja Gontsjarova en anderen, hadden de avant-gardebewegingen rond Michail Larionov, Kazimir Malewitsch of Vladimir Tatlin nooit zo’n uitzonderlijk effect gehad. Het Groninger Museum wijdt een tentoonstelling aan deze vrouwen van de Russische revolutie.

23 maart t/m 18 augustus. Het Groninger Museum. www.groningermuseum.nl

Frans Hals

Met de tentoonstelling Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan viert het Frans Hals Museum dat het 100 jaar bestaat. Sleutelstukken van Frans Hals worden getoond te midden van schilderijen van zijn beroemde collega’s. De tentoonstelling wil daarmee een nieuw licht werpen op Hals’ ambities en positie in de zeventiende eeuw. Een tijd waarin het ontwikkelen van een eigen stijl en het overtreffen van andere meesters een belangrijk streven was voor schilders.

23 maart t/m 30 juni. Frans Hans Museum, Haarlem. www.franshalsmuseum.nl