FNV gaat alsnog akkoord met cao Albert Heijn

Distributiecentrummedewerkers van Albert Heijn staken op de Nieuwmarkt in Amsterdam, eerder deze week. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

FNV Bondgenoten is alsnog akkoord gegaan met de cao voor distributiemedewerkers van de Albert Heijn. Dat meldt de bond vanavond. Het akkoord volgt op een week van stakingsacties, waarna werknemers en de werkgever vandaag weer met elkaar aan tafel gingen om te praten over de nieuwe cao.

Twitter avatar FNVBondgenoten FNV Bondgenoten Overwinning vd stakende #DCwerkers. Meer zekerheid in nieuwe cao #AlbertHeijn distributie http://t.co/grM7cdSBFo #GewoonGoedWerk #respect

FNV-bestuurder Ron Meyer spreekt van een “prestatie van jewelste”:

“De vandaag gemaakte afspraken zijn twee treden omhoog op de ladder naar meer zekerheid. De dappere distributiewerkers hebben de trend bij Albert Heijn gekeerd. We zijn er nog niet, maar we zijn op weg.”

‘Voor 99 procent hetzelfde akkoord’

Michiel Wallaard, bestuurder CNV Dienstenbond, is blij dat FNV zich alsnog aansluit bij het cao-akkoord:

“Op 99% van het akkoord is niets veranderd. Dat geeft aan dat de gemaakte afspraken op veel steun konden rekenen onder het personeel.”

Volgens Meyer is in het akkoord onder meer sprake van meer ontslagbescherming. Ook krijgen alle tweehonderd uitzendkrachten die op dit moment drie jaar bij Albert Heijn werken een contract bij de supermarktketen zelf.

Medewerkers die de Nederlandse taal niet beheersen krijgen voorts de mogelijkheid die te leren. Verder is de tijd voorbij dat een uitzendkracht na een jaar naar huis wordt gestuurd om een paar maanden later weer voor het laagste loon terug te laten keren.

    • Marije Willems