Ze zijn groot en laten harde boeren

Jack the Giant Slayer. Regie: Bryan Singer. Met: Nicholas Hoult, Eleanor Tomlinson, Ewan McGregor. In: 80 bioscopen.**

Ze zijn groot en dom. Ze laten harde boeren en winden, spelen met snot. Gebitsverzorging en tafelmanieren zijn ondermaats.

Waarom flopte Jack the Giant Slayer elders, en is het afschuwelijke Hansel & Gretel: Witch Hunters wel een succes? Bij die sprookjesfilms zijn de schroefjes en boutjes van een lopendebandproduct uit Hollywood al net zo zichtbaar als in deze creatie van Bryan Singer (X-Men). Want wat hebben we, naast vieze reuzen in een zwevend rijk? Jack, een boerenzoon met grote dromen. Isabelle, een rebelse prinses. Brahmwell, een ruwe koning met blanke pit. Roderick, zijn listige adviseur met nasaal Oxfordaccent. (Gespeeld door: a) Alan Rickman b) Christoph Waltz c) Stanley Tucci d) Rowan Atkinson? Maakt het uit, de intellectueel moet hoe dan ook dood.) Voorts digitaal toverwerk, hoogromantisch landschapsdesign, klauteren aan de bonenstaak, avonturen in de trollengrot, een belegering in Lord of the Rings-stijl.

Niets ontbreekt, waarom zit je dan toch te gapen? Vlak acteren door vlakke helden plus ongriezelige reuzen vermoedelijk. En is Hollywood nu weer even klaar met sprookjes?

    • Coen van Zwol