Vind een vriendje online

Ouders kunnen online opzoek gaan naar een vriendje of vriendinnetje voor hun kind. Dat gaat via de site mijnkameraadje.nl, waar de openingstekst luidt: ‘vind een echte vriend voor uw kind!’ De site is vooral bedoeld voor kinderen die vanwege een stoornis, zoals autisme of ADHD, moeilijk contact leggen. Ook kinderen die verlegen zijn of gepest worden kunnen er terecht, vertelt oprichter van de site Hans Konijn, zelfstandig ambulant gezinsbegeleider.

Dagelijks spreekt Konijn kinderen die niemand hebben om mee te spelen. „Terwijl het juist heel goed zou zijn.” Vriendschap geeft veel plezier, zegt hij. „Het hebben van vrienden is een deel van je identiteit; iemand ziet je staan, je voelt je geliefd en dat is goed voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde.” En het is voor kinderen met een stoornis erg belangrijk om bepaalde vaardigheden verder te ontwikkelen: samen spelen, rekening houden met iemand, afspraken maken, tegen je verlies kunnen, somt Konijn op. „En voor sommige kinderen is het zelfs al heel nuttig om iemand eens aan te kijken en dag te zeggen.”

Het is niet de bedoeling dat kinderen zelf op de site gaan surfen. Dat moeten de ouders doen. Dat is uit veiligheidsoverweging „en om samenwerking tussen ouders te generen”. De volwassenen zetten naast naam en foto van hun kind ook iets over hobby’s en interesses online. Automatisch worden profielen van kinderen aan elkaar gelinkt die dicht bij elkaar wonen én dezelfde interesses hebben. Ouders kunnen ook zelf zoeken. Er zijn inmiddels ruim 50 kinderen aangemeld.

    • Juliette Vasterman