Van wie het ziekenhuis is, weet niemand

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft sinds vorige week een nieuwe hoofdeigenaar: Delta Onroerend Goed. Wie daarachter schuilgaat, is vooralsnog een mysterie.

Het Slotervaartziekenhuis (1.800 medewerkers, 135 miljoen euro omzet) schrijft opnieuw geschiedenis. Was het in 2006 het eerste Nederlandse ziekenhuis dat in private handen kwam, nu laat het zien dat het mogelijk is om in Nederland een ziekenhuis te kopen en toch anoniem te blijven. Als een mysterieuze bieder op een kunstveiling.

Eind december overleed de grootaandeelhouder van het ziekenhuis – Jan Schram, vastgoedondernemer uit Beverwijk. Zijn zakenpartner Aysel Erbudak, die het ziekenhuis leidde, kreeg toen het recht om zijn aandelen over te nemen en zo de controle over het ziekenhuis te verwerven. Dat had Jan Schram voor haar geregeld. Maar zijn erfgenamen (hij had geen kinderen) – zijn broer Lex en zijn neven Pim en Rob – kregen ruzie met Erbudak. Zij willen niet dat Erbudak het ziekenhuis koopt. Vier weken geleden schorste de Raad van Commissarissen haar.

Het breekijzer van de familie Schram: een lening van 26 miljoen euro die Delta Onroerend Goed, een vastgoed-bv van wijlen Jan Schram, aan het ziekenhuis verstrekte. Pim Schram gaf jarenlang leiding aan de vastgoedfirma van zijn oom. Sinds 1 maart is Pims broer Rob er directeur. Hij combineert die functie met zijn advocatenpraktijk.

Na de dood van Jan Schram dreigden de erven Schram aanvankelijk de lening op te eisen, waardoor het ziekenhuis in acute nood zou komen. Banken staan niet in de rij om 26 miljoen extra aan een ziekenhuis te lenen, waarvan sommige in de branche zeggen dat er genoeg alternatieven in de buurt bestaan.

Zo had directeur Roelof Konterman van zorgverzekeraar Achmea het zelf uitgerekend op zijn routeplanner: zowel het VU Medisch Centrum als het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis ligt op zes minuten rijden van het Slotervaart. Voor patiënten is er keuze te over. Achmea vond het dan ook geen ramp dat de contractonderhandelingen met Erbudak voor 2013 strandden. Ook zonder het Slotervaart kon Achmea zijn verzekerden in Amsterdam bedienen.

Die lening van 26 miljoen euro heeft de familie Schram, zo blijkt nu, op een heel andere manier gebruikt. De tijdelijke leiding van het ziekenhuis heeft vorige week de statuten van het ziekenhuis aangepast en voor 5 miljoen euro nieuwe aandelen uitgegeven. Een deel van de schuld van Delta is dus kwijtgescholden en omgezet in aandelen. Op die manier is het ‘eigen vermogen’ van het ziekenhuis versterkt (minder schuld) en is Delta in één klap hoofdeigenaar geworden.

Maar de grote vraag is: van wie is Delta BV? Het testament van Jan Schram is niet openbaar en uit stukken van de Kamer van Koophandel blijkt dat Delta inmiddels meer dan één aandeelhouder heeft. Wie dat zijn? Het is niet te achterhalen.

Zijn er regels die voorschrijven dat eigenaren van een ziekenhuis zich kenbaar maken? Het is geen broodjeszaak of speelgoedparadijs. Ziekenhuisrekeningen worden vrijwel compleet betaald uit verplicht afgestaan premiegeld van burgers. Die regels lijken niet te bestaan.

Zijn er dan instanties die zoiets willen weten?

De Mededingingsautoriteit niet. Die let bij overnames op de vraag of de concurrentie wordt beperkt. Ook bij ziekenhuizen. Dat lijkt hier niet aan de orde te zijn.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg evenmin. Die let op de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid. Gisteren bracht zij wel een extra bezoek aan het ziekenhuis om te bekijken of de machtsstrijd de patiënten niet in gevaar brengt.

En de Nederlandse Zorgautoriteit ook niet. „Wij kijken naar de consequenties voor patiënten en de continuïteit van zorg”, zegt een woordvoerder.

Het ministerie van VWS, dat valt onder minister Schippers (VVD) verwijst desgevraagd naar de Inspectie.

De financiers van het Slotervaartziekenhuis zullen het zeker willen weten. Zorgverzekeraar Achmea zal het deze week nog aan de orde stellen bij het ziekenhuis. De verzekeraar onderhandelt nog steeds met het ziekenhuis – de tijdelijke leiding en een afvaardiging van de familie Schram – over een contract voor 2013.

ING, de grootste crediteur van het ziekenhuis, was vanmorgen niet in staat te reageren.

    • Frederiek Weeda
    • Jeroen Wester