Toeslag en voorlichting

De Belastingdienst meldt, ook vandaag nog, op zijn website: „Tot en met 31 januari 2013 kunt u nog kinderopvangtoeslag aanvragen over de maand december 2012.”

Het is de overheid blijkbaar niet altijd gegeven informatie aan de burgers op zinvolle en effectieve wijze over te brengen. De toeslag die ouders kunnen krijgen als ze een geregistreerd kindercentrum of gastoudergezin op hun kinderen laten passen, is een voorbeeld waarbij de communicatie kennelijk tekort is geschoten.

Sommige ouders die nu hun belastingaangifte invullen en gewoontegetrouw rekenen op een jaarlijkse tegemoetkoming die ze achteraf voor de kosten van kinderopvang krijgen, ontdekken dat ze naast de subsidie grijpen. Die kan, sinds 2012, alleen nog maar maandelijks worden aangevraagd en niet eenmaal per jaar.

Hadden ze dat kunnen weten? Als ze goed hadden gekeken op de website van de Belastingdienst, waren ze er wel achtergekomen. Bovendien zouden ze een brochure moeten hebben ontvangen over deze wijziging in de regeling, bedoeld om fraude tegen te gaan. Het probleem is dat velen die brochure blijkbaar niet hebben gekregen.

Tot nu toe stelt minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) zich op het standpunt dat de verantwoordelijkheid bij de ouders berust om zich goed te informeren. „Ik ben van mening dat ouders die kinderopvangtoeslag (gaan) aanvragen, zich tijdig moeten verdiepen in de rechten en plichten die hieraan vastzitten”, deelde hij de Tweede Kamer eerder mee.

De Kamer liet het er niet bij zitten. De SP opende een meldpunt en stelde een zwartboek samen. Ook de andere fracties stelden een reeks vragen. Asscher en staatssecretaris Weekers (VVD), die politiek verantwoordelijk is voor de Belastingdienst, lieten gisteren weten dat ze die vragen nog niet kunnen beantwoorden. Een debat dat donderdag in de Tweede Kamer over de problemen met de kinderopvangtoeslag zou worden gehouden, is daarom uitgesteld.

Minister Asscher heeft eerder aangegeven dat hij niet van plan is coulant te zijn voor de ouders die nu naast de toeslag grijpen. In populair Nederlands komt zijn standpunt neer op ‘eigen schuld, dikke bult’.

De minister heeft gelijk als hij hamert op de eigen verantwoordelijkheid van ouders of burgers in het algemeen die subsidie van de overheid willen hebben. En dat hij fraude hoort te bestrijden, zal niemand tegenspreken.

Maar het gaat hier om ouders die recht hadden op de toeslag als ze hadden gehandeld volgens de gewijzigde regeling. Als die de dupe zijn van onduidelijke of slecht verspreide voorlichting, is coulance wel op haar plaats en is een overgangstermijn van één jaar redelijk.