Strijd om leiderschap van FNV brandt los

Voorzitter Corrie van Brenk van de Abvakabo, de bond van ambtenaren en zorgpersoneel, (347.861 leden), stelt zich plotseling kandidaat voor het leiderschap van de FNV. Ton Heerts, de huidige voorzitter, wil mogelijk aanblijven, maar heeft zich nog niet gekandideerd voor een nieuwe termijn.

Volgende week moet het Abvakabo-congres haar daar groen licht voor geven. De 1,2 miljoen FNV-leden kiezen begin mei per referendum de nieuwe voorzitter van de FNV. Van Brenk is de eerste kandidaat die zich openlijk voor die functie beschikbaar stelt.

De voorzitterscampagne komt op een moment dat de FNV een belangrijke rol speelt in het sociaal overleg met werkgevers over het hervormingsbeleid van het kabinet-Rutte II. Heerts voert die onderhandelingen namens de FNV. Hij staat onder druk om zich, bij positief resultaat, ook te kandideren. Maar tot nu toe liet hij in het midden of hij dat wil. Zijn antwoord is „niet op voorhand nee” – dat is het enige wat bij zijn directe omgeving daarover bekend is.

Van Brenk wil dat er in dat referendum „iets te kiezen valt”, zegt zij in een vraaggesprek met deze krant. „Heerts sleept een akkoord binnen, daar ben ik van overtuigd. Het is daarna aan de leden om daar iets van te vinden.” Maar het succes van dat sociaal overleg is in belangrijke mate afhankelijk van de vraag wie de nieuwe FNV-voorzitter wordt. Als Heerts resultaten binnenhaalt, maar onduidelijk is wie de plannen gaat uitvoeren, kan dat het vertrouwen van werkgevers en het kabinet in samenwerking met de FNV schaden. Voor het kabinet is zo’n akkoord van belang om steun te krijgen van de oppositie en de Eerste Kamer voor zijn hervormingsbeleid. Ook andere interne FNV-verkiezingen maken de koers van de vakbeweging onzeker. FNV Bondgenoten kiest vrijdag een nieuwe voorzitter als opvolger van vertrekkend boegbeeld Henk van der Kolk. Het is onduidelijk of dat iemand wordt met een activistisch of juist een gematigd profiel.

In mei zijn er ook verkiezingen voor een FNV-ledenparlement, dat gelijk met de nieuwe voorzitter wordt geïnstalleerd. Dat parlement, waarin de grootste bonden (Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten en FNV Bouw) een ruime meerderheid hebben, heeft dan het laatste woord over het onderhandelingsresultaat voor het beleid én de samenstelling van het dagelijks bestuur van de FNV.

    • Jos Verlaan