Roos Ouwehand Sjieke terrine

None

Mijn moeder woont sinds kort in een heel sjiek dorp. Het nadeel van dat sjieke dorp is dat er nogal wat mensen wonen met hele hoge en brede auto’s. De weggetjes van het sjieke dorp zijn oud en pittoresk en eigenlijk te smal voor deze zwarte gevaartes met hun enorme wielen. Elkaar passeren in zo’n straatje is daardoor al gauw niet meer zo’n sjieke bedoening. Na een paar bezoeken aan mijn moeder is het me duidelijk dat in het sjieke dorp het recht van de breedste geldt. Wie in een groot gevaarte rijdt, scheurt onverschrokken door, wie zich in een tweedehands stationwagen vervoert dient de pittoreske struiken in te duiken om aan een botsing, letsel en/of verzekeringsleed te ontkomen.

Maar het sjieke dorp heeft ook z’n voordelen. Je hebt er namelijk hele sjieke winkels, waar je de heerlijkste dingen kunt kopen. Er zit een banketbakker die beeldschone taarten en meringues in de prachtigste kleuren maakt. Ook zijn paaseitjes zijn een bezienswaardigheid. En bij de onovertroffen viswinkel kocht ik wat zalmfilet waarmee ik onderstaande terrine met venkel maakte. Mooi gerecht voor straks bij de paasbrunch, maar zomaar op een zondagmiddag smaakt-ie ook opperbest.

Fruit de ui in flink wat olijfolie tot-ie zacht en geurig is. Doe de fijngeperste knoflook erbij.

Snijd het kontje en de stelen van de venkelknollen en snijd de rest in grove stukken, doe ze bij de ui en bak ze een kwartiertje mee. Voeg een scheut Noilly prat of witte wijn toe plus zout en peper en laat alles nog even pruttelen met een deksel schuin op de pan tot de venkel zacht is geworden.

Maal de zalmfilets met de in grove stukken gesneden lente-uitjes fijn in je keukenmachine. Doe er wat citroensap bij, zout en peper en een eetlepel crème fraîche.

Hang in een rechthoekige cakevorm een stuk bakpapier en laat het aan de lange zijdes een flink stuk uitsteken. Doe het zalmmengsel onderin en strijk het regelmatig en mooi glad uit.

Maal ook de venkel fijn in de keukenmachine, met drie eieren en een lepel crème fraîche. Giet dit mengsel bovenop de zalm en dek dit af met het overhangende bakpapier.

Vul een grote ovenschaal met heet water en zet de terrine erin. Verplaats het naar de oven (125 graden) en laat ’m 1 uur en drie kwartier garen. Laat goed afkoelen en een nacht opstijven in de koelkast. Keer om op een mooie schaal en strooi er flink wat fijngehakte, verse dille over. Dien op met geroosterd brood en citroenmayonaise.

    • Roos Ouwehand