Roodkapje kan veel enger

Gaan // tentoonstelling Kinderboekentekeningen The Tjong-Khing Anton Pieck Musum Hattem t/m 30 april, antonpieckmuseum.nl

De tekeningen van Tjong-Khing kent bijna iedereen. Naast De A van Abeltje, maakte hij de illustraties voor kinderboeken als Kleine Sofie en Lange Wapper, Vos en Haas en Waar is de taart?. Tjong-Khing won er de afgelopen jaren veel prijzen mee. Een aantal van die prijswinnende tekeningen is tot 1 mei te bewonderen in Hattem, op de tentoonstelling De bijzondere wereld van The Tjong Khing.

Conservator Anneke Nitrouw zag de tentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag. Ze vond het goed bij het Anton Pieck Museum passen. „Tjong-Khing is net zo veelzijdig als Pieck. Zijn tekeningen zijn dreigend zonder dat ze kinderen echt bang maken.” We staan voor de tekening waarop Roodkapje nietsvermoedend door het bos wandelt. Boven haar pakken dreigende wolken zich samen. De wolf die haar oma en ook Roodkapje even later zal opslokken. We weten wat het arme meisje te wachten staat. Tjong-Khing maakt dat in een klap voelbaar.

Op de eerste verdieping van het museum is ook een film te zien over het leven van Tjong-Khing. Daaruit blijkt dat Tjong-Khing in zijn jeugd al een duidelijke mening had over de tekeningen die hij in prentenboeken zag. Die saaie tekeningen van Roodkapje, met een mandje, in een zonnig bos. Veel te braaf, dacht de jonge tekenaar. Dat kan veel enger!

    • Roderick Nieuwenhuis