Rondborstig gansje boekt succes in de advocatuur

Marlijn Weerdenburg als de beginnende advocate Danni Lowinski.
Marlijn Weerdenburg als de beginnende advocate Danni Lowinski.

Danni Lowinski SBS 6, 20.30-21.30 uur

Volgens de Europese regelgeving mag een advocaat zelf zijn tarief bepalen. En dus is Danni Lowinski, net afgestudeerd en bij alle advocatenkantoren afgewezen, goedkoop. Serieus goedkoop. De half-Poolse ex-kapster opent een kraampje in een winkelcentrum, waar ze als „echte straatadvocaat” juridisch advies geeft aan het winkelend publiek. Voor één euro per minuut.

De serie Danni Lowinski is een kruising tussen Legally Blonde en Erin Brockovich, vermengd met platte grappen. De formule is simpel: rondborstig gansje uit laag milieu weet onverwacht succes te boeken in de advocatuur. SBS hoopt na Dokter Tinus nieuw dramasucces in handen te hebben – in Duitsland en Vlaanderen was de serie al een hit.

Die kans lijkt klein. Marlijn Weerdenburg als Danni acteert best aanstekelijk en dat Michiel Romeyn in een rolstoel haar kwade Poolse vader speelt is hoopvol. Maar de vele clichés, van een afbrekende hoge hak tot een smalende tegenpartij in de rechtszaal, wekken ergernis.

Als Danni van de zenuwen voor haar eerste zitting moet overgeven hangt haar witte bef in de wasbak. Als ze ruzie maakt met de tegenpartij trekt die haar strakke rokje naar beneden. En als ze in diezelfde rok op de fiets stapt, wordt ze aangezien voor prostituee. „Kom schatje, dan gaan we loel maken”, roept een Poolse tuinman haar toe. „Lol, eikel, lol”, riposteert ze. Maar de lol is ver te zoeken.

    • Janna Laeven