PSV-directeur: gedrag spelers structureel mis

Algemeen directeur Tiny Sanders van PSV heeft kritiek op het (wan)gedrag van enkele spelers van de Brabantse voetbalclub in de afgelopen periode. „Er is iets structureel mis in de spelersgroep”, laat de directeur vandaag optekenen in het Eindhovens Dagblad.

Sanders: „Wat het precies is, weten we niet. De combinatie van spanning en een aantal jaren zonder titel zorgt er kennelijk voor dat er iets mis is”, verwijst hij naar de toegenomen druk bij de club die dit jaar zijn honderdjarige bestaan wil opluisteren met de eerste landstitel sinds 2008. „De spelers moeten zich normaal gedragen. We laten nu ervaringsdeskundigen meekijken”, zegt Sanders.

Aanleiding voor de kritiek van de directeur is het opgefokte gedrag van veel PSV’ers. Aanvoerder Mark van Bommel kreeg veel gele kaarten. Jeremain Lens werd voor vier duels geschorst na een handgemeen met Feyenoorder Joris Mathijsen. En Erik Pieters werd zowel door de club als de KNVB gestraft nadat hij zijn hand had geblesseerd door uit woede een deurruit in te slaan.

Vanmorgen is PSV akkoord gegaan met een schikkingsvoorstel van de KNVB: drie duels schorsing voor PSV’er Dries Mertens, waarvan één voorwaardelijk. De aanvaller maakte zaterdagavond een slaande beweging richting Rodney Sneijder tijdens het thuisduel met RKC. Het incident ontging de arbitrage in Eindhoven. Mede op basis van de televisiebeelden ging de aanklager over tot actie.

PSV en Mertens hadden tot het middaguur de tijd om op het schikkingsvoorstel te reageren. De Belg mist nu de uitduels tegen Roda JC en Willem II. Hij is wel beschikbaar voor de wellicht beslissende competitietopper tegen Ajax op 14 april.

De officiële lezing van de KNVB over de actie van Mertens luidt als volgt: „Hij heeft zich schuldig gemaakt aan een gewelddadige handeling jegens een tegenspeler door met de arm op buitensporige wijze richting het hoofd van de tegenspeler te gaan en deze daarbij te raken.”

PSV kwam eerder dit seizoen hard in aanvaring met de aanklager. Na een soortgelijk incident werd de Braziliaanse verdediger Marcelo voor drie duels geschorst. Trainer Dick Advocaat haalde destijds fel uit naar de aanklager, die hij van willekeur betichtte. Ook trok hij de onafhankelijkheid van de KNVB-functionaris in twijfel.

Lens verwoordde gisteren tegenover het AD de door veel PSV’ers veronderstelde klassejustitie bij de KNVB. „Als we bij PSV nu een scheet op het veld laten, krijgen we al een schikkingsvoorstel.”